1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Hiv sneltest

 

Tijdens een soa-consult bij de GGD Gelderland-Midden wordt er in Arnhem getest op hiv met de hiv-sneltest. In Ede wordt bloed afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium, de hiv uitslag kun je dan een week later opvragen.

 

De hiv-sneltest wordt uitgevoerd met een druppel bloed. Daarvoor wordt meteen aan het begin van het spreekuur één buisje bloed afgenomen. Daarna volgt het intakegesprek. Aan het einde van het gesprek krijg je de hiv-uitslag te horen. De arts of verpleegkundige bespreekt de betekenis en voorwaarden van de uitslag van de test.

 

Een negatieve uitslag

Indien de uitslag van de hiv-sneltest negatief is, dan is er geen hiv-besmetting aangetoond.

 

Een positieve uitslag

Indien de uitslag van de hiv-sneltest positief is dan zal er altijd een tweede test ter bevestiging van de hiv-besmetting plaatsvinden. Deze uitslag volgt na één week.

 

De huidige hiv-sneltesten zijn net zo betrouwbaar als de 'reguliere' hiv-testen. Toch kan het voorkomen dat de test mislukt of moeilijk af te lezen is. Dit zegt niets over het wel of niet besmet zijn met hiv. In die gevallen kan de arts of verpleegkundige geen uitslag geven tijdens het consult en zal er een reguliere hiv-test verricht worden. Deze uitslag is een week later bekend.

 

Mocht je bezwaar hebben tegen een hiv-(snel)test, dan kun je dit aan het begin van het spreekuur bespreken met de arts of verpleegkundige. Het is mogelijk om in dat geval de 'reguliere' hiv-test te verrichten.

 

Gebruik van restmateriaal

Voor jouw onderzoek of behandeling is het soms nodig om bloed, urine of andere lichaamsmaterialen af te nemen. Dit materiaal wordt na analyse bewaard voor onderzoek. Lees op de pagina 'Gebruik van restmateriaal' wat dat precies inhoudt en hoe je eventueel bezwaar kunt maken.

 

Veilig vrijen

Een hiv-test is een momentopname en biedt geen bescherming voor de toekomst. Het kan het gebruik van een condoom niet vervangen. Naast een hiv-test is het dus belangrijk om veilig te blijven vrijen. 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.