1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Wagenpark

Om de juiste hulp te bieden beschikt Ambulancezorg Gelderland-Midden over verschillende soorten ambulance voertuigen. Ook kan op verzoek een speciale ambulance worden ingezet die niet in elke regio beschikbaar is. Binnen Ambulancezorg Gelderland-Midden beschikken we over 19 ambulances, 3 zorgambulances, 4 solo-ambulances, 3 motorambulances en 2 GGB-voertuigen.

 

Reguliere ambulance

Deze voertuigen zijn ingericht met apparatuur en middelen om alle noodzakelijke hulp te kunnen bieden. De voertuigen worden bemenst door een ambulancechauffeur en een ambulanceverpleegkundige. Beiden zijn speciaal opgeleid om als team snel te handelen.

 

Zorgambulance

Deze voertuigen hebben minder apparatuur en middelen aan boord dan een reguliere ambulance. Ze worden ingezet voor het vervoer van patiënten waarbij geen behandeling onderweg nodig is. De chauffeur zorgambulance en de zorgbegeleider die deze voertuigen bemensen, zijn opgeleid om de patiënt en de familie zo goed mogelijk te begeleiden.

 

Solo-ambulance

Dit voertuig, een gewone personenauto, heeft dezelfde geavanceerde apparatuur en middelen aan boord als de reguliere ambulance. De solo-ambulance wordt bestuurd door een ambulanceverpleegkundige die alle noodzakelijke hulp kan bieden en een speciale rijopleiding heeft gehad. De patiënt kan niet vervoerd worden met deze auto. Als de patiënt vervoerd moet worden, vraagt de solo-verpleegkundige deze aan bij de meldkamer.

 

Motorambulance

De motoren zijn voorzien van alle materiaal en apparatuur dat nodig is om de juiste hulp te bieden. Net als een solo-ambulance heeft de ambulanceverpleegkundige een speciale rijopleiding gehad. Voordelen zijn dat de motor sneller op een locatie in de binnenstad is en makkelijker door het drukke verkeer manoeuvreert.

 

GGB-voertuig

GGB staat voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand. Dit zijn speciaal ingerichte voertuigen die worden ingezet bij ongevallen met veel slachtoffers. Met deze voertuigen worden extra ambulanceteams en materialen naar het ongeval gestuurd om op locatie hulp te verlenen. Een GGB-voertuig is niet bedoeld voor het vervoer van patiënten.

 

Landelijke voertuigen

Traumahelikopter

4 traumahelikopters zijn er in Nederland die op aanvraag van de meldkamer worden ingezet bij ernstige ongevallen en hulpverleningen waarbij de aanvullende kennis en kunde van een arts nodig kan zijn. Deze heli’s staan in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Volkel. In bijzondere gevallen worden ze ook ingezet voor het vervoer van patiënten. 

 

MICU

6 zogenoemde MICU-voertuigen zijn er in Nederland. MICU staat voor Mobiele Intensive Care Unit. MICU-voertuigen hebben uitgebreide medische apparatuur en zijn speciaal bedoeld voor het vervoeren van ernstig zieke patiënten. Ze worden ingezet als er geen plaats is in het ziekenhuis of wanneer een hoger niveau Intensive Care-zorg nodig is dan dat beschikbaar is in het ziekenhuis waar de patiënt ligt. Ook kan de MICU worden uitgerust met een couveuse voor pasgeboren kinderen. Het voertuig wordt door 6 ambulanceregio’s ingezet (niet door onze regio) en wordt bemenst door een chauffeur en een dokter en verpleegkundige uit het ziekenhuis waar de patiënt naar toe gaat.

 

 

 
Deel je mening
Heb jij gevonden wat je zocht?
We gaan onze website verbeteren. Beantwoord 3 korte vragen:
DOE MEE MET DE ENQUÊTE
 

 

Corona overzichtspagina

Kijk voor meest gestelde vragen en antwoorden op rivm.nl/coronavirus, rijksoverheid.nl/coronavirus en coronavaccinatie.nl

Lees verder

Zie ook:


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.