1. Ga naar navigatie
 2. Bekijk inhoud van de pagina
 3. Ga naar zoeken

Eerste handelingen bij een ongeval of onwelwording

Als u getuigen bent van een ongeval of onwelwording, kunt u zelf direct het slachtoffer helpen. U doorloopt vijf stappen (uitdieping van deze stappen volgt na de opsomming):

 

 1. Zorg allereerst voor uw eigen veiligheid en dat van het slachtoffer
 2. Probeer dan te achterhalen wat er is gebeurd
 3. Stel het slachtoffer vervolgens gerust en voorkom extra letsel
 4. Daarna zorgt u voor het alarmeren van de juiste hulp.
 5. Tot slot gaat u hulp bieden aan het slachtoffer

1. Veiligheid eerst

Als u getuige bent van een ongeval, zorg dan allereerst voor een veilige situatie. Denk hierbij eerst aan uw eigen veiligheid, de veiligheid van omstanders en dan aan de veiligheid van het slachtoffer. Loop bijvoorbeeld niet zomaar de weg op om hulp te bieden bij een verkeersongeval. Zorg ook dat het aankomend verkeer wordt gewaarschuwd voor het ongeval.

 

Is iemand tijdens het klussen gewond raakt, denk dan bijvoorbeeld aan het uitzetten van machines. Als een slachtoffer in aanraking is gekomen met gevaarlijke stoffen, pas dan op dat u zelf ook niet in aanraking komt met deze stof. Is er sprake van brand, let dan op dat u zelf geen brandwonden oploopt.

 

Belangrijk is dat als u zelf slachtoffer wordt u geen hulp kunt verlenen.

 

2. Probeer te achterhalen wat er is gebeurd

Door na te gaan wat er mogelijk is gebeurd, kunt u beter zorgen voor een veilige situatie. Ook kan dan beter bepaald worden welke hulp nodig is als u 112 belt. De meldkamercentralisten bepalen met deze informatie of er een ambulance wordt gestuurd of misschien zelfs een traumahelikopter. Of dat een ambulance niet nodig is en de patiënt naar een huisarts moet.

 

3. Stel het slachtoffer gerust en voorkom extra letsel

Blijf als het kan bij het slachtoffer. Alleen als de enige bent en weg moet om hulp te halen, mag u het slachtoffer alleen laten. Zeg dan tegen het slachtoffer dat u hulp gaat halen en daarna terugkomt.

 

Voorkom extra letsel door het slachtoffer zo min mogelijk te verplaatsen. Denk ook aan afschermen van het slachtoffer tegen de brandende zon, regen, wind en kou. Dit kan met een jas, deken, paraplu of andere middelen in de buurt.

 

4. Roep professionele hulp in

Zorg voor inzetten van de juiste hulp. Dit kan de ambulance zijn, maar ook brandweer of politie. Als u als eerste bij een slachtoffer bent en er zijn meer omstanders, laat deze dan 112 bellen. Zorg ervoor dat de melder na het bellen komt vertellen dat er hulp onderweg is. U blijft bij het slachtoffer en kan hulp (blijven) bieden. Zorg er ook voor dat de hulpdiensten worden opgevangen en naar het slachtoffer worden gebracht.

                                         

5. Help het slachtoffer

Door alle voorgaande stappen bent u al goed bezig voor het slachtoffer. Belangrijk is dat er hierna hulp wordt geboden. Doe dit zoveel mogelijk op de plaats waar u het slachtoffer hebt aangetroffen. U kunt een aantal belangrijke levensreddende handelingen uitvoeren. De meldkamercentralist helpt u met duidelijke instructies.

 

De volgende levensreddende handelingen kunt u uitvoeren:

 • Is het slachtoffer bij bewustzijn en ademt hij nog? Nee? Begin dan met reanimeren.
 • Is sprake van een grote bloeding, druk dan de wond af met een schone doek.
 • Is sprake van brandwonden, begin dan met koelen van de brandwonden met water. Doe dit totdat er professionele hulp is.
 • Is sprake van vergiftiging, zorg dan dat duidelijk wordt om welke stof het gaat.
 • Laat het slachtoffer niets drinken of eten.

Vragen over corona?

Kijk voor meest gestelde vragen en antwoorden op rivm.nl/coronavirus, rijksoverheid.nl/coronavirus en GGDsamengezond.nl

Lees verder

Zie ook:


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.