1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Samen met burgers

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een circulatiestilstand, oftewel een hartstilstand. Dit betekent dat er per jaar in ons land 15.000 à 16.000 reanimaties zijn, wat neerkomt op 300 slachtoffers per week. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is gering en wordt vooral bepaald door het hartritme en de snelheid van de hulpverlening.

 

Het opstarten van een reanimatie binnen 6 minuten vergroot de overlevingskans. De fase waarin de meeste winst te behalen is voor de patiënt, is de fase waarin de hulpdiensten nog niet ter plaatse zijn. Vanuit het perspectief van de patiënt en in het kader van verantwoorde zorg is de inzet van burgerhulpverleners bij reanimaties een waardevolle aanvulling op onze ambulancezorg.

 

Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen brandweer, politie en twee ambulances gestuurd. Ook burgerhulpverleners die in de buurt zijn, worden gealarmeerd via het systeem HartslagNu. HartslagNu is gekoppeld aan de systemen in de meldkamer Ambulancezorg. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via een app en kan alvast starten met de reanimatie of een AED ophalen.

 

Een aantal gemeenten in de regio Gelderland-Midden heeft een dekkend AED-netwerk, maar dit geldt niet voor alle gemeenten. Wij ondersteunen gemeenten bij het verkrijgen van een dekkend netwerk door het adviseren over plekken voor AED’s, het trainen van burgers voor het gebruik ervan en het reanimeren in samenwerking met andere organisaties.

Corona overzichtspagina

Kijk voor meest gestelde vragen en antwoorden op rivm.nl/coronavirus, rijksoverheid.nl/coronavirus en coronavaccinatie.nl

Lees verder

Zie ook:


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.