1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Infectieziekten & hygiŽne

 

 

 

CORONA // Gaat je afspraak bij de GGD door?

Heb je een afspraak bij ons? Dan gaat deze gewoon door. Wij ontvangen je met een glimlach in plaats van met een hand. Als de afspraak niet door kan gaan, bellen wij je om de afspraak af te zeggen.

>> Lees hier of je afspraak bij de GGD doorgaat <<
 

 

 

Een infectieziekte is een ziekte die wordt overgebracht door mens of dier. Deze wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten.

Je kunt een infectieziekte oplopen door contact met besmette personen, via voedsel, besmette oppervlaktes of water, het inademen van besmette lucht of door vectoren zoals insecten.

 

Het bestrijden en voorkomen van infectieziekten is een belangrijke taak van de GGD Gelderland-Midden. Dit gebeurt door:

  • het opsporen van ziektebronnen en contacten; 
  • het geven van voorlichting.

Bronopsporing en contactonderzoek

In de meeste gevallen van een infectieziekte, en bij een (dreigende) epidemie, verricht de GGD Gelderland-Midden onderzoek naar besmette personen. De GGD probeert zo snel mogelijk te achterhalen waar of door wie patiënten besmet zijn. Dat wordt bronopsporing genoemd. De contacten van besmette patiënten worden zo veel mogelijk geïnventariseerd. Zo kunnen maatregelen worden genomen om verdere besmetting tegen te gaan.

Lees ook de pagina 'Gebruik van restmateriaal' 

 

Hygiënerichtlijnen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en basisscholen

De hygiënerichtlijnen zijn bedoeld ter ondersteuning van mensen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. De richtlijn voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang is te vinden onder Inspecties en de richtlijn voor basisscholen onder Jeugd & Gezondheid.

 

Meer informatie

Wilt u weten wat u kunt doen? Bekijk dan onderstaand filmpje:

 

 

 

 
Deel je mening
Heb jij gevonden wat je zocht?
We gaan onze website verbeteren. Beantwoord 3 korte vragen:
DOE MEE MET DE ENQUÊTE
 

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.