1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Hondsdolheid

 

Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid wordt ook rabiës genoemd. Dit is een zeer ernstige infectie van het zenuwstelsel. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is dodelijk.

 

Symptomen

  • Griepachtige verschijnselen
  • Hyperactiviteit
  • Krampen
  • Verlamming

Incubatietijd
De tijd van besmetting tot symptomen ontstaan is 20 tot 60 dagen, met een spreiding van 5 dagen tot 1 jaar of langer. De incubatietijd is sterk afhankelijk van de locatie van de beet. Hoe dichter de beet bij het centrale zenuwstelsel, des te korter is de incubatietijd. Ook de aard van de beet, de diersoort die de beet heeft toegebracht en de hoeveelheid virus zijn medebepalend voor de incubatietijd.

 

Hoe krijg je hondsdolheid?
Het virus wordt meestal overgebracht via speeksel van een besmet dier. Bijvoorbeeld als een persoon door een dier gebeten wordt. Als het virus in een wond komt verplaatst het zich langs de zenuwen naar de hersenen. Het virus veroorzaakt daar een dodelijke ontsteking. Prikken tegen het virus en snelle medische behandeling bieden volledige bescherming. Als er niet wordt behandeld, dan sterven de meeste mensen aan de ziekte.

 

Hoe voorkom je hondsdolheid?

  • Vermijd contact met zoogdieren (honden, katten, apen, vleermuizen) in gebieden waar hondsdolheid voorkomt. De GGD kan hierover adviseren
  • Vaccinatie

Meer informatie
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over hondsdolheid.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.