1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Teken en ziekte van Lyme

 

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas of tussen bladeren. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. GGD Gelderland-Midden adviseert, nadat u in het groen bent geweest, altijd uzelf en uw kind te controleren op teken. Vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen. Op deze pagina leest u alles over teken en de ziekte van Lyme.

 

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek. Dit kan alleen als de teek de bacterie bij zich draagt. Niet alle teken dragen deze bacterie bij zich. De ziekte van Lyme komt in Nederland vaak voor. De ziekte kan ernstig verlopen, maar kan ook goed behandeld worden met antibiotica.

 

De kans op de ziekte van Lyme is heel erg klein als de teek snel wordt verwijderd. Het liefst binnen 24 uur. Bezoek aan de huisarts is niet altijd nodig. Bel de huisarts wel als na een tekenbeet een rode ring op de huid ontstaat of bij symptomen van griep. Vertel dat u door een teek bent gebeten en noem de datum waarop dat gebeurd is.

 

Symptomen

  • 1e stadium (dagen tot enkele maanden na de beet): rode ring op de huid rond de plaats van de beet. Andere klachten kunnen zijn: gevoel van griep, hoofdpijn, keelpijn, gezwollen lymfeklieren, koorts en moeheid.
  • 2e stadium (weken tot enkele maanden na de beet): uitstralende pijn in arm of been, dubbel zien, neiging tot flauwvallen en hartritmestoornissen.
  • 3e stadium (maanden tot jaren na de beet): pijn en zwelling van gewrichten.

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

Een teek is een bruinzwart spinachtig beestje van ongeveer 3 mm groot. Teken leven in bossen, struiken en hoog gras. Daar wachten ze op mensen of dieren. Ze bijten zich vast in de huid van mensen of dieren. Ze zuigen zich vol met bloed. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen.

 

Hoe voorkom je de ziekte van Lyme?

  • Beschermende kleren dragen bij verblijf in het groen (tuin of bos)
  • Insectenwerend middel gebruiken op blote lichaamsdelen
  • Controleer na verblijf in het groen of er teken in de kleding of op de huid zitten
  • .

Informatiefilmpjes

 

 

 

 

App ‘Tekenbeet’
De app is beschikbaar in voor Android-telefoon en Iphone in Google Play en de App store. Deze bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij ontvangen dan een herinnering dat ze de plek waar ze gebeten zijn, moeten controleren. Ook kunnen mensen via hun mobiele telefoon zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen om altijd op de hoogte te blijven van de actuele tekenactiviteit.

 

Meer informatie?


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.