1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

TatoeŽren, piercen en permanente make-up

Tatoeëren, piercen, het aanbrengen van permanente make-up en alle andere vormen van lichaamsversiering waarbij de huid beschadigd raakt, moet hygiënisch gebeuren. Onhygiënisch werken kan leiden tot onder andere infecties met hepatitis B, C en Hiv. 

 

De hygiënerichtlijnen zijn in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgesteld door het LCHV. (Lees: Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid) 

De richtlijnen zijn ook te vinden op de website: www.lchv.nl, onderdeel van het RIVM.  Via deze website vindt u een overzicht van activiteiten en publicaties (nieuwsbrieven) zoals informatie over toegestane handschoenen, aftercare zalven en gebruik van goedgekeurde desinfecterende middelen van het Ctgb. (Lees: College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.)

 

Op basis van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen heeft de ondernemer de plicht om driejaarlijks bij de GGD een vergunning aan te vragen. Aan deze vergunning verlening zijn kosten verbonden die per 1 november 2020 vóór de inspectie moeten worden betaald.

 

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit is onjuist.
In Nederland worden tot nog toe geen eisen gesteld aan deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status en er kan geen erkend diploma worden behaald. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen enkele uitspraak

Deze opleidingen voldoen vaak niet aan de hygienerichtlijnen, te vinden op www.lchv.nl

 

 

Het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen stelt twee eisen aan de ondernemer:

 1. De ondernemer moet hygiënisch werken 

2. De ondernemer moet in het bezit zijn van een vergunning

Op aanvraag van de ondernemer brengt de GGD van Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden een bezoek aan de ondernemer en kijkt of de ondernemer voldoet aan de hygiënevoorschriften. Als de GGD constateert dat de ondernemer werkt volgens de hygiënerichtlijnen, ontvangt hij of zij een vergunning. Indien de ondernemer niet volgens de eisen werkt ontvangt hij of zij een verbeterlijst. Als alle punten zijn aangepast ontvangt de ondernemer de vergunning, die drie jaar geldig is.

 

Om er achter te komen of een ondernemer een vergunning heeft voor piercen, tatoeëren of aanbrengen van permanente make-up, kunnen consumenten op de website van www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. Deze websites vallen onder de verantwoording van het RIVM. Zo kunnen consumenten bewust kiezen voor een studio met vergunning.

 

Voor meer achtergrondinformatie over de wetten zie: www.wetten.overheid.nl, vul in het zoekscherm: warenwetbesluit tatoeëren en piercen en warenwetbesluit tatoeage kleurstoffen.

 

Vaccinatie hepatitis B

Besmetting van hepatitis B via bloedcontact is mogelijk een risico voor beroepsgroepen zoals tatoeëerders, juweliers of mensen die werkzaam zijn in een schoonheidssalon. Een kleine hoeveelheid besmet bloed is voldoende om het virus over te dragen. Door hygiënisch en zorgvuldig om te gaan met bloed, bloedproducten en scherpe voorwerpen die met bloed in aanraking zijn geweest, kunnen prik- en snijverwondingen voorkomen worden. De praktijksituatie wijst echter uit dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Door u te laten vaccineren kunt u het risico op een hepatitis B besmetting voorkomen. Meer informatie over hepatitis B kunt u vinden op deze website bij het onderwerp infectieziekten en hygiëne, bij infectieziekten A-Z.


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met thz@vggm.nl


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.