1. Ga naar navigatie
 2. Bekijk inhoud van de pagina
 3. Ga naar zoeken

Vaccinaties

 

 

CORONA // Gaat uw afspraak bij de GGD door?

 

Vaccinaties 0-4 jaar

Vaccinaties voor kinderen tot 4 jaar laten we zoveel mogelijk doorgaan. Vaccinaties beschermen je kind tegen een aantal besmettelijke ziektes. Het is belangrijk dat de vaccinatie op tijd gegeven wordt.

Als je kind verkouden is, maar zelf geen koorts heeft, mag je kind wel naar het consultatiebureau komen. Meestal kan de vaccinatie dan ook gewoon gegeven worden.

Als jij zelf verkouden bent mag jij niet komen. Kijk dan of er iemand anders is die met je kind kan komen. Als je kind koorts heeft, of er is thuis iemand met koorts, mogen jullie niet naar het consultatiebureau komen. De vaccinatie wordt dan uitgesteld.

Kan de afspraak niet doorgaan? Je kunt de gemaakte afspraak verzetten via Mijn Kinddossier of bellen naar de afsprakenlijn. Als je twijfelt kun je bellen met de afsprakenlijn: 088-355 6500 (iedere werkdag van 8:00 - 17:00 uur)

Vragenlijn: 088 355 68 50
(Vragenlijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur)

Draag bij bezoek een mondkapje
Als je de GGD of het consultatiebureau bezoekt, draag dan een mondkapje. Dit doe je tijdens het hele bezoek; dus voordat je binnenkomt zet je een mondkapje op en als je buiten bent kan hij weer af. Kinderen onder de 12 jaar hoeven dat niet te doen. De medewerkers van de GGD dragen ook een mondkapje. Zo beschermen we elkaar tegen het coronavirus en de verspreiding ervan. Als GGD-medewerkers achter een spatscherm werken is een mondkapje niet nodig.

 

Vaccinaties 4-18 jaar

In 2020 zullen er geen groepsvaccinaties meer gehouden worden. Heb je een vaccinatie gemist, dan kun je terecht op een vaccinatiespreekuur in de regio. Bel voor een afspraak naar 088- 355 6000.

Je kunt ook wachten tot je een nieuwe oproep krijgt voor een prik. Dat zal in de eerste helft van 2021 zijn.

 

Heb je de meningokokken vaccinatie gemist, dan adviseren we je nu al te bellen. Voor deze ziekte is er nog geen groepsimmuniteit en is de kans op besmetting dus hoger.

 

 

>> Lees hier of uw afspraak bij de GGD doorgaat <<
 

 

Ieder kind in Nederland kan vaccinaties krijgen die beschermen tegen 12 ernstige ziekten. Dit wordt door de overheid geregeld in het Rijksvaccinatieprogramma. U hoeft daar niet voor te betalen en kunt de vaccinaties halen bij onze GGD, bijvoorbeeld op het consultatiebureau of tijdens vaccinatiedagen. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd, komen de 12 ziekten bijna niet meer voor in Nederland. Om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terug komen blijft vaccineren nodig.

 

 

Wat zijn infectieziekten? Is het vaccin veilig? Hoe werkt een vaccin? En waarom is vaccineren belangrijk? U kunt er hier alles over het algemene Rijksvaccinatieprogramma lezen.

 

Vaccinaties

 1. DTP en BMR
 2. Wanneer geen vaccinatie?
 3. Vragen over vaccinaties? Wat als u twijfelt?
 4. Is er informatie in andere talen beschikbaar?
 5. Reacties op inenting?
 6. Vaccinatie gemist?
 7. Ik ga op vakantie, welke vaccinaties heb ik nodig?
 8. Waar kan ik meer informatie krijgen?

Rond de leeftijd van 4 weken krijgt uw kind een envelop met oproepkaarten van het RIVM thuis gestuurd. Deze envelop met oproepkaarten graag bewaren in het groeiboekje. Op het consultatiebureau worden de oproepkaarten eruit gehaald wanneer deze nodig zijn.

 

DTP en BMR

Wanneer uw kind 9 jaar is, krijgt u een oproep voor de DTP- en BMR-vaccinaties.  DTP staat voor Difterie, Tetanus, Polio en BMR voor Bof, Mazelen, Rode hond. Klik hier voor een filmpje met uitleg over de prikken voor 9-jarigen.

 

Meisjes van 12 jaar en ouder kunnen gevaccineerd worden tegen baarmoederhalskanker door de HPV-vaccinatie. HPV staat voor ‘humaan papiloma virus’. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker vindt u hier.

 

In het schema hieronder kunt u zien welke vaccinaties uw kind kan krijgen. Klikt u op het vaccin om er meer over te lezen.

 

6 - 9 weken

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

 

4 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

11 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

14 maanden

BMR

MenACWY

4 jaar

DKTP

 

9 jaar

DTP

BMR

Meisjes van 12 jaar

HPV

HPV

14 jaar

MenACWY

 

 

In het najaar van 2018 startte de MenACWY-vaccinatie voor 14-jarigen. Kinderen geboren tussen 2001 en 2005 worden opgeroepen. De vaccinaties worden door de GGD gegeven in (grotere of kleinere) groepen.

 

Wanneer geen vaccinatie?

In de volgende gevallen moet u de jeugdverpleegkundige of jeugdarts vragen of de vaccinatie op moment van vaccineren verantwoord is.

 • als uw kind in het verleden overgevoelig heeft gereageerd op een inenting.
 • als u of uw kind medicijnen gebruikt die het afweersysteem beïnvloeden, zoals corticosteroïden en cytostatica.
 • als uw kind lijdt aan een ernstige ziekte.
 • als uw kind binnen vier weken voor een vaccinatie bloedproducten heeft gehad.
 • als uw kind koorts heeft op de dag van de inenting (bij meer dan 38 graden Celsius).

Vragen over vaccinaties? Wat als u twijfelt?

Heeft u nog vragen over vaccineren neem dan contact met ons op. De jeugdarts van uw consultatiebureau of op de basisschool van uw kind beantwoorden uw vragen graag. Ook kunt u terecht bij onze vragenlijn 088 355 68 50 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00)

 

Wat zijn de overwegingen en standpunten van de bevindelijk gereformeerde kerken over inentingen? Lees hierover in de folder: Vaccinatie - voorzienigheid - vertrouwen - verantwoordelijkheid

 

Twijfelt u en wilt u meer informatie over wel of niet vaccineren? U vindt hier meer informatie.

 

Informatie in andere talen

De folder 'Bescherm uw kind tegen infectieziekten' is er ook in het Arabisch, Armeens, Koreaans, Chinees, Engels, Frans, Russisch, Somalisch, Tigrinya, Oeigoers.

 

Bescherm uw kind tegen infectieziekten - Vertalingen

 

Engelstalige informatie voor ouders over het RVP: klik hier

 

Reacties op inenting?

Kinderen krijgen regelmatig meerdere vaccins tegelijk. De combinatie van vaccins geeft geen extra of heftigere bijwerkingen. Omdat elke prik een kleine kans op bijwerkingen geeft, bijvoorbeeld roodheid op de plek waar geïnjecteerd is, is het juist beter om meerdere vaccins te combineren in één inenting.

Meer informatie over bijwerkingen en wat te doen vindt u hier.

 

Vaccinatie gemist?

Als je een vaccinatie gemist hebt en nog wilt inhalen kun je tot je 18e terecht op onze vaccinatiesessies. Wil je graag een gesprek of heb je speciale wensen voor het vaccineren, bel dan voor een afspraak naar: 088 355 60 00.

 

Vaccinaties voor tijdens een vakantie

Steeds meer mensen reizen – ook met jonge kinderen – naar bestemmingen buiten Europa, zoals Egypte, Marokko, Tunesië maar ook landen verder weg. In veel (sub)tropische landen en ook in veel landen in Oost-Europa zijn de voorzieningen op het gebied van hygiëne en gezondheidszorg niet zo goed als in Nederland. Daardoor lopen u en vooral ook uw kind(eren) hier een groter gezondheidsrisico. Ze zijn gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon dan volwassenen. Zij hebben namelijk minder afweerstoffen. Soms zijn er vaccinaties of malariatabletten nodig. Kijk voor meer informatie op GGDreisvaccinaties.nl

 

Meer informatie

 

 

 
Deel je mening
Heb jij gevonden wat je zocht?
We gaan onze website verbeteren. Beantwoord 3 korte vragen:
DOE MEE MET DE ENQUÊTE
 

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.