1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vaccinaties voor kinderen

Ieder kind in Nederland kan vaccinaties krijgen die beschermen tegen 12 ernstige ziekten. Dit wordt door de overheid geregeld in het Rijksvaccinatieprogramma. U hoeft daar niet voor te betalen en kunt de vaccinaties halen bij onze GGD, bijvoorbeeld op het consultatiebureau of tijdens vaccinatiedagen. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen de 12 ziekten bijna niet meer voor in Nederland.. Om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terug komen blijft vaccineren nodig.

 

Hoe werkt een vaccin? Wat zijn infectieziekten? Is het vaccin veilig? En waarom is vaccineren belangrijk? U kunt er hier alles over lezen en bekijken.

 

deel_dit_niet_met_je_vrienden.nl_144Vaccinatie Meningokokken

Ben jij tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 geboren? Dan ontvang je een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken. Wil je zien wanneer we in jouw gemeente zijn, bekijk dan de oproepschema's.

    

Vaccinaties

Rond de leeftijd van 4 weken krijgt uw kind een envelop met oproepkaarten van het RIVM thuis gestuurd. Deze envelop met oproepkaarten graag bewaren in het groeiboekje. Op het consultatiebureau worden de oproepkaarten eruit gehaald wanneer deze nodig zijn.

Wanneer uw kind 9 jaar is, krijgt u een oproep voor de DTP en BMR  vaccinaties.  DTP staat voor Difterie, Tetanus, Polio en BMR voor Bof, Mazelen, Rode hond. Klik hier voor een filmpje met uitleg over de prikken voor 9 jarigen

 

Meisjes van 12 jaar en ouder kunnen gevaccineerd worden tegen baarmoederhalskanker door de HPV-vaccinatie. HPV staat voor ‘humaan papiloma virus’. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker vindt u hier.

 

In het schema hieronder kunt u zien welke vaccinaties uw kind kan krijgen. Klikt u op het vaccin om er meer over te lezen.

 

6 - 9 weken

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

 

4 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

11 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneumokokken

14 maanden

BMR

MenACWY

4 jaar

DKTP

 

9 jaar

DTP

BMR

Meisjes van 12 jaar

HPV

HPV

14 jaar

MenACWY

 

 

In het najaar van 2018 start de MenACWY-vaccinatie voor 14-jarigen. In 2018 is dat voor kinderen geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004. De vaccinaties worden door de GGD gegeven in (grotere of kleinere) groepen. Hierover volgt later uitgebreide informatie. 

 

Wanneer geen vaccinatie?

In de volgende gevallen moet u de jeugdverpleegkundige of jeugdarts vragen of de vaccinatie wel of niet verantwoord is:

  • als uw kind in het verleden overgevoelig heeft gereageerd op een inenting.
  • als u of uw kind medicijnen gebruikt die het afweersysteem beïnvloeden, zoals corticosteroïden en cytostatica.
  • als uw kind lijdt aan een ernstige ziekte.
  • als uw kind binnen vier weken voor een vaccinatie bloedproducten heeft gehad.
  • als uw kind koorts heeft op de dag van de inenting (bij meer dan 38 graden Celsius.

Vragen over vaccinaties? Wat als u twijfelt?

Heeft u nog vragen over vaccineren neem dan contact met ons op. De jeugdarts van uw consultatiebureau of op de basisschool van uw kind beantwoorden uw vragen graag. Ook kunt u terecht bij onze vragenlijn 088 355 6850 (maandag van 9.00 - 17.00 en dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00)

 

Wat zijn de overwegingen en standpunten van de bevindelijk gereformeerde kerken over inentingen? Lees hierover in de folder: Vaccinatie - voorzienigheid - vertrouwen - verantwoordelijkheid

 

Twijfelt u (nog) en wilt u meer informatie over wel of niet vaccineren? U vindt hier meer informatie.

 

Informatie in andere talen

De folder 'Bescherm uw kind tegen infectieziekten' is er ook in het Arabisch, Armeens, Koreaans, Chinees, Engels,  Frans, Russisch, Somalisch, Tigrinya, Oeigoers.

 

Bescherm uw kind tegen infectieziekten - Vertalingen

 

Engelstalige informatie voor ouders over het RVP: klik hier

 

Reacties op inenting?

Kinderen krijgen regelmatig meerdere vaccins tegelijk. De combinatie van vaccins geeft geen extra of heftigere bijwerkingen. Omdat elke prik een kleine kans op bijwerkingen geeft, bijvoorbeeld roodheid op de plek waar geïnjecteerd is, is het juist beter om meerdere vaccins te combineren in één inenting.

Meer informatie over bijwerkingen en wat te doen vindt u hier.

 

Vaccinatie gemist?

Voor meer informatie over wat u kunt doen wanneer uw kind een vaccinatie gemist heeft, klikt u hier of op 'vaccinatie gemist' in de linkerbalk.

 

Vaccinaties voor tijdens een vakantie

Steeds meer mensen reizen – ook met jonge kinderen – naar bestemmingen buiten Europa, zoals Egypte, Marokko, Tunesië maar ook landen verder weg. In veel (sub)tropische landen en ook in veel landen in Oost-Europa zijn de voorzieningen op het gebied van hygiëne en gezondheidszorg niet zo goed als in Nederland. Daardoor lopen u en vooral ook uw kind(eren) hier een groter gezondheidsrisico. Ze zijn gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon dan volwassenen. Zij hebben namelijk minder afweerstoffen. Soms zijn er vaccinaties of malariatabletten nodig. Kijk voor meer informatie op GGDreisvaccinaties.nl

 

Meer informatie


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.