1. Ga naar navigatie
 2. Bekijk inhoud van de pagina
 3. Ga naar zoeken

Vaccinaties voor kinderen

Het is belangrijk dat iedereen in Nederland een goede gezondheid heeft én houdt. Een aantal infectieziekten kan de gezondheid blijvend schaden en sommigen zijn zelfs dodelijk. Daarom zijn vaccinaties tegen infectieziekten erg belangrijk. 

 

In 1957 heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingesteld. Deelname is niet verplicht. Op dit moment neemt ruim 95 procent van de kinderen deel aan het RVP. Ouders hoeven niets te betalen, want de vaccinaties worden betaald door de Overheid. Wel moeten de vaccinaties gegeven worden door het consultatiebureau of de GGD. 

Klik hier voor een filmpje dat uitlegt wat het RVP is

 

Vaccinaties

Wanneer uw kind 9 jaar is, krijgt u een oproep voor de vaccinatie tegen DTP en BMR. Deze prik wordt ook wel de 'stereoprik' genoemd, omdat er twee vaccinaties tegelijk gegeven worden. DTP staat voor Difterie, Tetanus, Polio en BMR voor Bof, Mazelen, Rode hond.

Klik hier voor een filmpje met uitleg over de prikken voor 9 jarigen

 

Meisjes van 12 jaar en ouder kunnen gevaccineerd worden tegen baarmoederhalskanker door de HPV-vaccinatie. HPV staat voor ‘humaan papiloma virus’. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker vindt u hier.   

 

Engelstalige informatie voor ouders over het RVP: klik hier

 

Wanneer geen inenting?

In de volgende gevallen moet u de jeugdverpleegkundige of jeugdarts vragen of de vaccinatie wel of niet verantwoord is:

 • als uw kind in het verleden overgevoelig heeft gereageerd op een inenting.
 • als uw kind medicijnen gebruikt zoals corticosteroïden en cytostatica.
 • als uw kind lijdt aan een ernstige ziekte.
 • als uw kind binnen vier weken voor de negenjarigen inenting een andere vaccinatie heeft gehad of bloedproducten heeft ontvangen.
 • als uw kind koorts heeft op de dag van de inenting, (bij meer dan 38 graden Celsius) wordt de vaccinatie niet gegeven.

U vindt hier meer informatie over wel/niet inenten.

 

Reacties op inenting?

Kinderen van 9 jaar krijgen meerdere vaccins tegelijk. De combinatie van vaccins geeft geen extra of heftigere bijwerkingen. Omdat elke prik een kleine kans op bijwerkingen geeft, bijvoorbeeld roodheid op de plek waar geïnjecteerd is, is het juist beter om meerdere vaccins te combineren in één inenting.

 

Mogelijke reacties na de inenting zijn (geldt voor alle soorten vaccinatie):

 • een branderig gevoel op de plek van de inenting;
 • een lichte huiduitslag één tot twee weken na de inenting, dit verdwijnt vanzelf;
 • één tot twee weken na de inenting hangerig en lichte verhoging;
 • bij een oplopende temperatuur dient de huisarts geraadpleegd te worden.

Meer informatie over bijwerkingen vindt u hier.

 

Vaccinatie gemist?

Voor meer informatie over wat u kunt doen wanneer uw kind een vaccinatie gemist heeft, klikt u hier of op 'vaccinatie gemist' in de linkerbalk.

 

Vaccinaties voor tijdens een vakantie

Steeds meer mensen reizen – ook met jonge kinderen – naar bestemmingen buiten Europa, zoals Egypte, Marokko, Tunesië maar ook landen verder weg. In veel (sub)tropische landen en ook in veel landen in Oost-Europa zijn de voorzieningen op het gebied van hygiëne en gezondheidszorg niet zo goed als in Nederland. Daardoor lopen u en vooral ook uw kind(eren) hier een groter gezondheidsrisico. Ze zijn gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon dan volwassenen. Zij hebben namelijk minder afweerstoffen. Soms zijn er vaccinaties of malariatabletten nodig. Kijk voor mee informatie op GGDreisvaccinaties.nl

 

Meer informatie


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.