1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Voor baby's en peuters

Na de geboorte van een baby breekt een bijzondere periode aan. Als ouder of verzorger wil je dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken. Deskundige medewerkers volgen samen met jou de groei en ontwikkeling van je kind en bij ons kun je terecht voor informatie en advies over de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van je kind(eren).Inloggen bij MijnKinddossier

 

 

 

 

 

 

Afspraak maken:

Een afspraak maken of wijzigen kan door in te loggen in Mijn Kinddossier

www.vggm.nl/mijnkinddossier

Of bel: 088 355 65 00
(Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 12.30 uur) stelhiereenvraag_100

 

 

 

 

Vragenlijn: 088 355 68 50

Bellen: op maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 13.00 tot 17.00 uur

 

E-mailen: je kunt een e-mail sturen naar jgz.vragenlijn@vggm.nl met

vermelding van de naam van je kind, geboortedatum en jouw vraag.

Wij nemen dan contact met je op via de mail.

 

Na de geboorte

In de eerste week komt onze screener thuis op bezoek voor een gehoortest en een hielprik.

  • Bij de gehoortest krijgt de baby een klein dopje in elk oor. Dit dopje is verbonden met meetapparatuur waarmee getest wordt of het oor goed werkt.
  • Bij de hielprik worden een paar druppels bloed afgenomen via een prikje in de hiel. Hiermee kan een aantal aangeboren ziektes worden ontdekt.
  • Uitgebreide informatie over de gehoortest en de hielprik lees je in de folder: screening voor pasgeborenen.

Huisbezoek

Als je kind 10 tot 14 dagen oud is, maakt onze jeugdverpleegkundige een afspraak voor een bezoek bij je thuis. Tijdens dit bezoek kun je (opnieuw) kennismaken met de jeugdverpleegkundige en de jeugdgezondheidszorg. Zij kan dan jouw vragen beantwoorden, uitleggen hoe we werken en samen bespreken wat de jeugdgezonheidszorg voor jou en je kind kan betekenen.

 

Naar het consultatiebureau

In het huisbezoek door de jeugdverpleegkundige wordt in overleg met jou meteen een afspraak gemaakt voor het eerste bezoek aan het consultatiebureau.

Dit eerste bezoek is meestal als je kind ongeveer 4 weken oud is.

 

Jij en je kind worden bij ieder bezoek aan het consultatiebureau ontvangen door de consultatiebureau-assistente. Zij weegt en meet je kind en noteert dit in het dossier van je kind. Daarna ga je naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die ingaat op jouw vragen en samen met jou kijkt naar de groei en ontwikkeling van je kind, lichamelijk onderzoek doet en eventueel vaccinaties geeft.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige bespreekt elke keer met jou wanneer de volgende afspraak zal zijn en na afloop wordt door de assistente weer een afspraak gemaakt voor de volgende keer.

 

Waarom

Ieder kind heeft recht op een zo gezond mogelijke ontwikkeling en op bescherming en hulp als dat nodig is. Daarom volgen we, samen met ouders, de ontwikkeling van ieder kind. In de eerste plaats om te bevestigen dat alles goed gaat met het kind, maar als er bijzonderheden zijn, willen we dit goed volgen. Als er problemen zijn in de gezondheid of opvoeding van je kind kunnen we extra ondersteuning bieden of doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg. Ook de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma worden voor kinderen van 0-4 jaar gegeven op het consultatiebureau.

 

GroeiGids
In de GroeiGids en op de bijbehorende website is veel betrouwbare informatie te vinden over opvoeden, opgroeien en gezondheid.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.