1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

De gevaren van kwik

 

Regelmatig wordt de GGD door inwoners, vertegenwoordigers van scholen en zorginstellingen benaderd met vragen over de gezondheidsrisico’s van kwik. De GGD vindt het belangrijk om mensen op een goede manier te wijzen op de gevaren van kwik. Ruim het zorgvuldig en op de juiste manier op om gezondheidsrisico's te beperken.

 

De laatste jaren blijkt dat kwik meer risico’s voor de gezondheid heeft dan iedereen dacht. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Zeker als het verkeerd opgeruimd wordt. Kwik in de vorm van poeder en damp komt vrij wanneer een spaarlamp of tl-lamp breekt of bij een voorwerp met vloeibaar kwik, zoals een ouderwetse koortsthermometer of buitenthermometer. Zeer veel kwik kan vrijkomen uit sommige thermostaten, bloeddrukmeters en barometers.

 

Gezondheidsrisico’s
Het inademen van kwikdamp kan de gezondheid aantasten en gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben. Deze damp komt vrij uit het gemorste, vloeibare kwik. Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep, omdat kwikdamp schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

Het beste is om voorwerpen met veel kwik uit huis te verwijderen. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Lever een oude koortsthermometer als chemisch afval gratis in bij de gemeente. Binnenshuis geldt altijd: loop niet door het kwik, doe de ramen open, zorg dat zwangere vrouwen, kinderen en huisdieren rustig de ruimte verlaten.

 

Bekijk hier de opruiminstructies.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.