1. Ga naar navigatie
 2. Bekijk inhoud van de pagina
 3. Ga naar zoeken

Gezondheidsmonitor Jeugd

Veel gestelde vragen

 

Wat is de Gezondheidsmonitor Jeugd?

De Gezondheidsmonitor Jeugd is een onderzoek naar gezondheid en leefstijl van jongeren. Het onderzoek vindt dit jaar plaats tussen oktober en december 2019 bij leerlingen in de klassen 2 en 4 van het regulier voortgezet onderwijs. Jongeren doen mee met het onderzoek door op school via de computer een vragenlijst (bekijk hier een voorbeeld van de vragenlijst) in te vullen.

De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt in heel Nederland in dezelfde periode uitgevoerd.

 

Welke scholen voor het Voortgezet Onderwijs doen mee?

Voor dit onderzoek hebben wij een aantal scholen in het Voortgezet Onderwijs geselecteerd. De scholen in de selectie hebben wij per brief aangeschreven en gevraagd om mee te werken aan het onderzoek.

 

Waar gaat de vragenlijst over?

(bekijk hier een voorbeeld van de vragenlijst) In de vragenlijsten komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Algemene gegevens: leerjaar, opleidingsniveau, leeftijd (in jaren), geslacht, gezinssamenstelling, postcodecijfers (PC4)
 • Ervaren gezondheid
 • Geluk, psychosociale gezondheid en stress
 • Ingrijpende gebeurtenissen (w.o. mantelzorg)
 • Bewegen, voeding, alcoholgebruik, roken, cannabisgebruik
 • (Cyber)pesten, weerbaarheid
 • Sexting, gamen/social mediagebruik
 • Seksualiteit

 • bekijk hier een voorbeeld van de vragenlijst

 

Is deelname aan het onderzoek verplicht?

Nee, de deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Mocht een ouder/verzorger niet willen dat hun zoon/dochter meedoet aan het onderzoek, dan kan dit doorgegeven worden aan de school zonder dat hiervoor een reden opgegeven hoeft te worden. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het echter belangrijk dat zo veel mogelijk jongeren mee doen aan het onderzoek.

 

Hoe zit het met de privacy van leerlingen?

Bij het onderzoek is de privacy van leerlingen gewaarborgd doordat elke leerling een eigen inlogcode ontvangt die toegang geeft tot de vragenlijst. Deze inlogcode wordt op basis van willekeur aan leerlingen verstrekt. De GGD vraagt niet naar de naam, geboortedatum of andere direct identificeerbare gegevens van leerlingen, niet bij het inloggen en ook niet in de vragenlijst. De antwoorden worden hierdoor strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Lees meer over de privacy en gegevensbeveiliging in de privacyverklaring.

 

Wat gebeurt er met de uitslagen van de gezondheidsmonitor Jeugd?

GGD’en en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verwerken de verzamelde gegevens. De resultaten worden weergegeven in rapporten en zijn toegankelijk (vanaf medio 2020) via de website van de VGGM. De overheid, gemeenten en andere organisaties gebruiken deze resultaten voor de ontwikkeling en bijsturing van hun beleid om de gezondheid van jongeren te verbeteren.

 

Andere vraag?

Staat uw vraag er niet bij dan kunt u uw vraag mailen naar onderzoek@vggm.nl.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.