1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Reizen & gezondheid

 

 

CORONA // Gaat uw afspraak bij de GGD door?

Heb je een afspraak bij ons? Dan gaat deze gewoon door. Wij ontvangen je met een glimlach in plaats van met een hand. Als de afspraak niet door kan gaan, bellen wij je om de afspraak af te zeggen.

 
 
  • Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts of als u in de afgelopen 14 dagen in een gebied bent geweest waar code oranje / rood geldt vragen we u contact op te nemen om de afspraak af te zeggen. Bel naar 088 355 51 00.

  • Kom alleen naar de afspraak met de mensen die een reisadvies nodig hebben.

>> Lees hier of uw afspraak bij de GGD doorgaat <<
 

 

foto: vakantiekiekjesVoor verre reizen zijn meestal vaccinaties nodig. Kennis maken met andere culturen is inspirerend, maar een verre reis betekent ook risico’s voor uw gezondheid. Niet alleen in de tropen, maar ook in landen dichterbij huis, zoals Marokko, Turkije, Kroatië of Kaapverdië kunt u een infectieziekte oplopen, zoals Hepatitis A of diarree. Om gezond weer terug te komen is een goede voorbereiding belangrijk.

Ouders gaan er vaak ten onrechte vanuit dat kinderen de benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier geen deel vanuit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,25 miljoen mensen per jaar naar risicolanden voor Hepatitis A reizen. Ongeveer 23% laat zich hiervoor niet laten vaccineren. Vaak omdat men niet weet dat het nodig is.

 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik snel naar

Mazelen

New York
In New York is door de gezondheidsautoriteit een verplichte vaccinatie ingesteld voor inwoners van vier postcodegebieden in Brooklyn, New York. De verplichting geldt niet voor reizigers. 
Vanwege de huidige uitbraak is het voor reizigers naar New York wel van belang dat ze conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis) in de betreffende postcodegebieden in Brooklyn kan voor volwassenen, geboren in Nederland tussen 1965 en 1976, BMR-vaccinatie worden overwogen.
Bij kinderen tussen 6 en 14 maanden kan een vervroegde vaccinatie worden overwogen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

 

Zuid- en Oost-Europa

In Zuid- en Oost-Europa blijft de mazelenepidemie aanhouden. het gaat om de landen Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen.

De uitbraken in Italië lijken de laatste maanden wat af te nemen. Met name in Frankrijk is juist een sterke toename van het aantal mazelengevallen te zien. Ook in Griekenland wordt, vooral in de Romagemeenschap, een toename van mazelengevallen gemeld. Omdat de mazelenepidemieën vooral voorkomen onder lokale bevolking is het risico op besmetting tijdens een vakantie in die landen gering

Het advies voor vervroegde mazelen vaccinatie is daarom aangepast. Als u met kinderen in Italië of Frankrijk vooral bij lokale bevolking verblijft, kan worden overwogen kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden te vaccineren. Als u vragen heeft over het risico op mazelen in andere Europese landen dan kunt u contact opnemen met ons, reizigers afdeling van de GGD.

  

Noord-Macedonië en Comoren

In Noord-Macedonië (recent is de naam veranderd in Noord-Macedonië, maar dit staat in de landenlijst nog als Macedonië) is op dit moment een grote uitbraak van mazelen. Hetzelfde is het geval op de Comoren.

Bij reizen naar deze landen wordt aan ALLE reizigers geadviseerd de bescherming tegen mazelen op peil te brengen en voor kinderen vanaf 6 maanden wordt een vervroegde vaccinatie geadviseerd. Na een vervroegde mazelenvaccinatie voor de leeftijd van 12 maanden, moet wél nog de vaccinatie op 14 maanden volgens het RVP gehaald worden. Aan reizigers die na 1965 zijn geboren en geen mazelen hebben doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt, wordt ook een BMR-vaccinatie geadviseerd.

 

Informatie kunt u ook vinden op www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-europa en www.ggdreisvaccinaties.nl

 

De GGD houdt speciale spreekuren voor reizigers. U ontvangt hier informatie, afgestemd op uw reis, eventuele medische problematiek, vaccinaties en indien nodig malariatabletten.

 

De reis-app

reisapp_met_ggd_logo_600

GGD reist mee is een app die u kunt downloaden. Het is gratis en is geschikt voor iOS en Android. De app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen.

 

 Op onze website GGD Reisvaccinaties vindt u o.a. informatie over:

 

Contact

Voor het maken van een afspraak kunt u tussen 09.00-12.00 uur en

13.00-17.00 uur bellen naar telefoonnummer 088-355 51 00.

 

 

 

 

 
Deel je mening
Heb jij gevonden wat je zocht?
We gaan onze website verbeteren. Beantwoord 3 korte vragen:
DOE MEE MET DE ENQUÊTE
 

 

 

Corona overzichtspagina

Kijk voor meest gestelde vragen en antwoorden op rivm.nl/coronavirus, rijksoverheid.nl/coronavirus en coronavaccinatie.nl

Lees verder


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.