1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Reizen & gezondheid

 

foto: vakantiekiekjesVoor verre reizen zijn meestal vaccinaties nodig. Kennis maken met andere culturen is inspirerend, maar een verre reis betekent ook risico’s voor uw gezondheid. Niet alleen in de tropen, maar ook in landen dichterbij huis, zoals Marokko, Turkije, Kroatië of Kaapverdië kunt u een infectieziekte oplopen, zoals Hepatitis A of diarree. Om gezond weer terug te komen is een goede voorbereiding belangrijk.

Ouders gaan er vaak ten onrechte vanuit dat kinderen de benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier geen deel vanuit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,25 miljoen mensen per jaar naar risicolanden voor Hepatitis A reizen. Ongeveer 23% laat zich hiervoor niet laten vaccineren. Vaak omdat men niet weet dat het nodig is.

tekengebied_5_557_01
Op zaterdag 25 mei 2019 hebben we extra spreekuren georganiseerd. Je ontvangt een persoonlijk advies en de vaccinaties voor jouw bestemming en specifieke situatie.
 
Kijk voor meer informatie op www.vggm.nl/25mei2019 

 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik snel naar

Mazelen

New York
In New York is door de gezondheidsautoriteit een verplichte vaccinatie ingesteld voor inwoners van vier postcodegebieden in Brooklyn, New York. De verplichting geldt niet voor reizigers. 
Vanwege de huidige uitbraak is het voor reizigers naar New York wel van belang dat ze conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis) in de betreffende postcodegebieden in Brooklyn kan voor volwassenen, geboren in Nederland tussen 1965 en 1976, BMR-vaccinatie worden overwogen.
Bij kinderen tussen 6 en 14 maanden kan een vervroegde vaccinatie worden overwogen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

 

Zuid- en Oost-Europa

In Zuid- en Oost-Europa blijft de mazelenepidemie aanhouden. In Oost-Europa betreft het met name Roemenië en Oekraïne; in Zuid-Europa gaat het om Italië, Frankrijk en Griekenland.

De uitbraken in Italië lijken de laatste maanden wat af te nemen. Met name in Frankrijk is juist een sterke toename van het aantal mazelengevallen te zien. Ook in Griekenland wordt, vooral in de Romagemeenschap, een toename van mazelengevallen gemeld. Omdat de mazelenepidemieën vooral voorkomen onder lokale bevolking is het risico op besmetting tijdens een vakantie in die landen gering

Het advies voor vervroegde mazelen vaccinatie is daarom aangepast. Als u met kinderen in Italië of Frankrijk vooral bij lokale bevolking verblijft, kan worden overwogen kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden te vaccineren. Als u vragen heeft over het risico op mazelen in andere Europese landen dan kunt u contact opnemen met ons, reizigers afdeling van de GGD.

Informatie kunt u ook vinden op www.ggdreisvaccinaties.nl.

 

De GGD houdt speciale spreekuren voor reizigers. U ontvangt hier informatie, afgestemd op uw reis, eventuele medische problematiek, vaccinaties en indien nodig malariatabletten.

 

De reis-app

reisapp_met_ggd_logo_600

GGD reist mee is een app die u kunt downloaden. Het is gratis en is geschikt voor iOS en Android. De app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen.

 

 Op onze website GGD Reisvaccinaties vindt u o.a. informatie over:

Zikavirusuitbraak in Midden- en Zuid-Amerika

Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika. Later dat jaar ontstonden voor het eerst vermoedens dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap kon leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind.

Experts zijn het er inmiddels over eens dat het zikavirus microcefalie (een aangeboren hersenafwijking) kan veroorzaken. Hoe groot dit risico is, wordt op dit moment nog onderzocht.

Contact

Voor het maken van een afspraak kunt u tussen 08.30 uur en 12.30 uur bellen naar telefoonnummer 088-355 51 00.

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.