1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Veel gestelde vragen

 

GGD Gelderland-Midden heeft de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op de veel gestelde vragen en je leest het antwoord.

 

Waar kan ik me laten testen op soa?

Je kunt naar de huisarts gaan of een afspraak maken bij de GGD bij jou in de buurt. 

 

Kan ik zo bij de GGD binnenlopen voor een soa-onderzoek?

Nee, je kunt alleen op afspraak bij de GGD terecht. Hiervoor kan je online een afspraak maken of bellen.

 

Ik neem iemand (mijn partner, een vriend of vriendin) mee de spreekkamer in, tijdens mijn afspraak met de verpleegkundige/arts, mag dat?

Nee, je hebt de afspraak met de verpleegkundige/arts alleen. Uiteraard mag iemand met je mee naar de GGD, maar hij of zij moet wachten in de wachtruimte, als jij je afspraak hebt.

 

Moet ik betalen voor een soa-onderzoek bij de GGD?
Nee, het soa-onderzoek is gratis. Gegevens van je ziektekostenverzekering hebben wij niet nodig.  

naar boven


Ik heb deze week onbeschermde seks gehad, kan ik me nu laten testen?

Nee, dat is nog te vroeg. Chlamydia en gonorroe kun je twee weken na een onbeschermd contact betrouwbaar testen. Voor een betrouwbare hiv en/of syfilis uitslag moet je 3 maanden wachten na een onbeschermd contact. Als je na onbeschermde seks direct klachten krijgt die op een soa kunnen duiden, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen. We proberen dan een spoedafspraak voor je in te plannen bij ons; is dat niet mogelijk dan verwijzen we je door naar bijvoorbeeld je huisarts.

 

Op welke soa word ik onderzocht bij de GGD?
Je wordt altijd onderzocht op chlamydia en gonorroe. De verpleegkundige of arts beoordeelt of je ook getest wordt op syfilis, hepatitis B en hiv.


Klopt het dat mannen bij het soa-onderzoek een wattenstaafje in hun plasbuis krijgen?
Nee, dat is onjuist. Mannen krijgen tijdens hun bezoek een urinebuisje mee, waarin ze op het toilet moeten plassen. Daarvoor is het belangrijk dat je 2 uur voor het onderzoek niet hebt geplast.

naar boven


Hoe gaat het onderzoek bij vrouwen?
Vrouwen nemen tijdens hun bezoek zelf een uitstrijkje uit de vagina, zonder dat de arts/verpleegkundige daarbij aanwezig is. Soms is het nodig dat er een inwendig onderzoek wordt gedaan. Dit hangt af van de eventuele klachten en het gebeurt alleen met jouw toestemming. Alles wordt van tevoren duidelijk aan je uitgelegd.
 

Kan ik me laten onderzoeken als ik ongesteld ben?

Ja, je kunt gewoon voor het soa-onderzoek komen wanneer je ongesteld bent. Als je komt, omdat je veel lichamelijke klachten hebt (mogelijk ten gevolge van soa), kan het raadzaam zijn dat de arts je inwendig onderzoekt. Dat gaat beter als je niet ongesteld bent. 

naar boven


Ik wil mij alleen op hiv laten testen en niet op andere soa, kan dat?
Nee, dat kan niet. Wanneer je risico hebt gelopen op een hiv-besmetting heb je ook risico gelopen op andere soa.  

 

Ik wil een soatest kopen bij de drogist of via het internet, zijn deze betrouwbaar?

Er zijn tegenwoordig verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, zoals testen op hiv, syfilis en chlamydia. Deze testen moeten een CE-logo hebben anders mogen ze niet worden verkocht. Testen met een CE-logo zijn goed verpakt en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands.

Helaas is het CE-logo geen garantie voor een betrouwbare testuitslag. De kwaliteit van de testen is wisselend. Ook zijn niet alle testen even makkelijk om uit te voeren en is het soms moeilijk om de testuitslag correct af te lezen. Om deze redenen raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

naar boven

 

Ik heb onbeschermde vaginale seks gehad en ik gebruik geen anticonceptie. Ik wil niet zwanger worden. Wat moet ik doen?

Slik dan binnen 72 uur de morning-afterpil. De morning-afterpil bestaat uit één tablet die je moet innemen. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks slikt, is de kans op een zwangerschap het kleinst. Daarna is de betrouwbaarheid iets kleiner. Klik hier voor meer informatie.  

 

Ik heb onbeschermd seksueel contact gehaden en ik ben bang dat ik hiv-infectie heb opgelopen. Wat moet ik doen?
Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die misschien hiv heeft, loop je risico op een hiv-infectie. Onveilige seks is alle seks waarbij sperma of bloed van de ene partner in aanraking komt met slijmvlies (de vagina, anus en mond) van een ander of een huidwond van een ander.


Heb je onveilige seks gehad met iemand die (mogelijk) hiv-positief is, dan is er PEP. PEP staat voor Post Exposure Profylaxis. Dit is een behandeling met hiv-remmers, die mogelijk het virus onschadelijk maakt. Belangrijk is dan dat de behandeling binnen 72 uur na het gelopen risico start, het liefst binnen 2 uur. PEP is in onze regio verkrijgbaar via de Eerste Hulp Rijnstate ziekenhuis. Bij vragen/twijfel bel je onder kantoortijden met de GGD (0800 8446 000) en vraag naar de soa-verpleegkundige/arts. Buiten kantoortijden, ’s avonds, ’s nachts en in het weekend, kun je contact opnemen met de afdeling Eerste Hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem (088 005 88 88) .

naar boven


Als ik een soa heb, hoe duur is dan een behandeling?
De behandeling is bij de GGD gratis.


Als er bij mij een soa wordt gevonden, moet ik dat dan aan mijn (ex-)partner vertellen?
Als er een soa wordt gevonden, zul je daarvoor een behandeling krijgen en je eventuele vaste partner zal meebehandeld moeten worden. Dit is om te voorkomen dat jullie elkaar opnieuw zullen besmetten, het zogenaamde ‘ping-pong’- effect. Het is daarnaast heel belangrijk dat je ex-partners of ‘losse’ sekspartners inlicht, omdat zij zich ook moeten laten lesten op soa en zo nodig behandeld moeten worden. Indien gewenst kan de GGD je helpen bij de partnerwaarschuwing.

 

Wat doet de GGD met mijn gegevens?

De GGD verzamelt in opdracht van de overheid gegevens om een beeld te krijgen van de seksuele gezondheid van de inwoners van Nederland. Deze gegevens zijn niet te herleiden naar een specifiek persoon en worden niet gestuurd naar een huisarts of een verzekering.

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) verplicht de GDD om met betrekking tot de behandeling van een patiënt een dossier in te richten. Deze verplichting is in de wet opgenomen, omdat de wetgever een zorgvuldig bijgehouden dossier van belang acht voor zowel de kwaliteit als de continuïteit van zorg aan de patiënt.

Lees ook de pagina 'Gebruik van restmateriaal' .

naar boven

Wat gebeurt er als ik doorverwezen word naar een specialist?

Doorverwijzen naar een specialist doet de GGD uitsluitend na overleg met jou. Verwijzen gebeurt onder je echte naam en geboortedatum. Het is mogelijk dat daarna telefonisch of per brief contact met je wordt opgenomen door de specialist.

 

Wordt mijn huisarts geïnformeerd over mijn soa bezoek bij de GGD?

Nee, niet standaard. Soms is het belangrijk dat de huisarts wél op de hoogte is van jouw diagnose. Het informeren van de huisarts gebeurt uitsluitend met jouw toestemming, wel zijn je echte naam en geboortedatum hiervoor nodig. Het is mogelijk dat daarna telefonisch of per brief contact met je wordt opgenomen door de huisarts.

naar boven


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.