1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Tuberculosebestrijding

 

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze bacterie verspreidt zich via de lucht, met name door hoesten en niezen. De ziekte wordt niet overgedragen via handen geven of handdoeken.

 

De bacterie verplaatst zich in uw lichaam via bloed en lymfevaten en kan een ontsteking veroorzaken. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Tuberculose kan ook ontstaan in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld in de lymfeklieren, wervelkolom of nieren.

 

Klachten

Meest voorkomende klachten zijn hoesten, nachtzweten, afvallen zonder aanwijsbare reden, moeheid en lusteloosheid. Bij langer dan drie weken hoesten, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

 

Spreekuren

GGD Gelderland-Midden houdt op twee locaties een spreekuur voor tuberculoseonderzoek: Eusebiusbuitensingel 43, Arnhem en in medisch centrum De Veluwse Poort, Eikenlaan 13-20, Ede.

Voor informatie of het maken van een afspraak, kunt u bellen met 088 355 57 00, maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 9:00 uur en van 12:30 tot 14:00 uur.

 

Gebruik van restmateriaal

Voor uw onderzoek of behandeling is het soms nodig om bloed, urine of andere lichaamsmaterialen af te nemen. Dit materiaal wordt na analyse bewaard voor onderzoek. Lees op de pagina 'Gebruik van restmateriaal' wat dat precies inhoudt en hoe u eventueel bezwaar kunt maken.

 

Meer informatie

Meer informatie over tuberculose is te vinden op: www.kncvtbc.org/over-tuberculose/

of via e-mail: tbc@vggm.nl Vermeld bij de mail uw familienaam (of die van uw kind), geboortedatum, adres en telefoonnummer indien u een afspraak wilt maken.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.