1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vaccinatie en test

 

Het inenten tegen tuberculose is mogelijk. Deze inenting heet de BCG-vaccinatie. De BCG-vaccinatie tegen tuberculose geeft geen volledige bescherming. Wel beschermt het tegen de eerst mogelijke ernstige gevolgen van de ziekte, zoals hersenvliesontsteking. 

 

BCG-vaccinatie

Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte tuberkelbacteriën in de huid gespoten. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat de bescherming is opgebouwd. Voordat een BCG-vaccinatie wordt gegeven, wordt in de meeste gevallen eerst een mantouxtest gedaan om eventuele tuberculose-infectie uit te sluiten.

 

Wie komen in aanmerking voor vaccinatie?

  • Personen die langer dan drie maanden op reis gaan naar een land waar veel tuberculose voorkomt én veel contact hebben met de plaatselijke bevolking. Zie ook Reizen en tuberculose.
  • Kinderen, van wie één of beide ouders afkomstig is/zijn uit een land waar veel tuberculose voorkomt, en die met enige regelmaat op vakantie gaan naar dat land. Deze vaccinatie wordt aanbevolen op de leeftijd van ongeveer zes maanden.

 

Mantoux (huidtest)

Met een huidtest kan worden onderzocht of iemand besmet is met de tuberculosebacterie, deze test wordt ook wel tuberculinehuidtest genoemd. Er wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de onderarm gespoten. Als de huid niet reageert, dan is men niet besmet. De reactie is dan negatief. Als er na twee tot drie dagen wel een reactie optreedt, is de reactie positief. Dit betekent dat deze persoon afweerstoffen heeft ontwikkeld tegen de tuberculosebacterie. Een positieve reactie betekent nog niet dat men tuberculose heeft! Iemand die is besmet, is dus ook geen gevaar voor anderen. Wel wordt er bij iemand die besmet is met de tuberculosebacterie, altijd verder onderzoek gedaan.

 

De kans dat iemand die besmet is ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose krijgt, is ongeveer tien procent. Dit kan nog vele jaren na besmetting gebeuren. Mensen die een verminderde weerstand hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van tuberculose.

 

Tarieven 2018

 

Mantoux

€ 27,00

BCG-vaccinatie

€ 39,00

Röntgenfoto

€ 52,00

Igratest (bloedtest)

€ 87,00 

 

Afspraak

Klik hier voor meer informatie voor het maken van een afspraak.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.