1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Veelgestelde vragen over TBC

 

1. Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die door de tuberculosebacterie wordt veroorzaakt. Alleen iemand met besmettelijk longtuberculose (open tuberculose) kan de ziekte via de lucht overdragen op anderen door te hoesten of te niezen. Tuberculose is goed te behandelen.  

Open tuberculose: wanneer sprake is van open longtuberculose, wordt bedoeld dat iemand bij het hoesten of niezen tuberculosebacteriën uit hoest. Dit is terug te zien in het slijm uit de longen. Als tuberculosebacteriën worden aangetroffen in het slijm dat uit de longen komt, wordt dit open longtuberculose genoemd. Dit is de besmettelijke variant van longtuberculose.

Gesloten tuberculose: bij gesloten tuberculose zijn geen tuberculosebacteriën gevonden in het slijm uit de longen. De patiënt is niet besmettelijk, maar heeft wel dezelfde ziektesymptomen als iemand met open longtuberculose en krijgt dezelfde behandeling met medicatie. Tuberculose kan in het hele lichaam voorkomen, zoals darmen, blaas, gewrichten en klieren.

 

2. Wat zijn de klachten van tuberculose?

Klachten die passen bij de ziekte tuberculose zijn:

- Langdurig hoesten (langer dan 4 weken)
- Ernstige vermoeidheid
- Koorts en nachtzweten als gevolg van koorts

- Een griepgevoel dat niet over gaat
- Nachtzweten als gevolg van koorts

- Gewichtsverlies
- Jonge kinderen kunnen erg ziek worden en suf zijn van tuberculose

Maar niet iedereen die hoest en/of verkouden is, heeft tuberculose!

 

3. Hoe besmettelijk is tuberculose?

Tuberculose is alleen besmettelijk als iemand open longtuberculose heeft. Als u deze bacterie inademt, kunt u geïnfecteerd raken. Hoe vaker en langer u contact hebt gehad met een persoon met open longtuberculose, hoe groter de kans bestaat dat u geïnfecteerd raakt. De bacterie wordt niet overgedragen door kleding, gebruiksvoorwerpen, zoenen of lichamelijk contact.

 

4. Hoe kan ik worden besmet?

U kunt alleen door inademen van de tuberculosebacterie worden geïnfecteerd.

 

5. Hoe weet ik of ik geïnfecteerd ben?

Er zijn verschillende testen om naar tuberculose onderzoek te doen:

Huidtest: ook wel Mantoux- of tuberculinehuidtest genoemd. Hierbij wordt in de huid van de onderarm een beetje vloeistof gespoten. Na 2 tot 3 dagen wordt onderzocht of een reactie is ontstaan.

Bloedtest: bij deze test wordt het bloed onderzocht naar afweerstoffen tegen

tuberculose.

Röntgenonderzoek: een longfoto waarbij onderzocht wordt of er tekenen zijn die wijzen op de ziekte tuberculose.

 

6. Tuberculose-infectie

Wanneer iemand met open longtuberculose niest of hoest, kunt u deze bacterie inademen. Deze bacterie komt in uw longen terecht of via de bloedbaan in andere delen van het lichaam. Het lichaam zorgt ervoor dat de bacterie 'slaapt' en niet actief wordt. Dit wordt een tuberculose-infectie genoemd.

 

7. Wat merk ik van een infectie?

Als u geïnfecteerd raakt, merkt u daar niets van. Pas na maanden of zelfs na jaren kunt u ziek worden. Meestal is het afweersysteem van het lichaam krachtig genoeg om de infectie in toom te houden. Lukt dat niet, dan ontstaat de ziekte tuberculose. Slechts 10% van de mensen (één op de tien) die geïnfecteerd is, ontwikkelt de ziekte tuberculose. De infectie is niet besmettelijk voor andere mensen. U kunt het niet overdragen aan anderen.

 

8. Kan ik direct onderzocht worden?

Tuberculose is een ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Om een infectie te kunnen aantonen, is een periode van 8 weken nodig na het laatste contact met de patiënt met open tuberculose. Wanneer een infectie wordt vastgesteld, volgt een afspraak met de tuberculose-arts. De infectie is niet besmettelijk voor andere mensen. U kunt het niet overdragen aan anderen.

 

9. Mijn kind is ingeënt tegen tuberculose. Kan mijn kind de ziekte alsnog krijgen?

Deze inenting heet de BCG-vaccinatie. De BCG-vaccinatie zit niet standaard in het

Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Ook geeft de BCG maar een beperkte bescherming tegen tuberculose. U of uw kind kunnen dus nog steeds tuberculose krijgen. Voor kinderen beschermt de vaccinatie wel tegen ernstige vormen van tuberculose.

 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met GGD Gelderland-Midden, afdeling tuberculosebestrijding:

 

Bereikbaar via telefoonnummer: 088 355 57 00

Maandag t/m vrijdag 8.30-09.00 uur en 12.30-14.00 uur

Website: www.vggm.nl/tuberculose

Mailadres: tbc@vggm.nl

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.