1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Verspreidingsmodel

 

Natuurbrandverspreidingsmodel wordt verder ontwikkeld

Tijdens grootschalige natuurbrandoefeningen in Ede is gebruik gemaakt van de Proof of Concept van het Natuurbrandverspreidingsmodel. Dit model is ontwikkeld door het NIFV samen met Efectis Nederland, VGGM en Geodan (iBridge).

 

Het Natuurbrandverspreidingsmodel kan met enkele meteogegevens en een onderliggende topografische kaart, die is gekoppeld aan een brandstofmodel (met hierin de brandbaarheid van de vegetatie), een berekening maken van de uitbreiding van het vuurfront. Dan gaat het om de tijd én in een heidegebied. Dit heidemodel wordt ook ontwikkeld voor andere natuurgebieden in Nederland.  

 

Met het huidige model is het mogelijk om branden na te rekenen en om ‘real time’ te valideren, dat wil zeggen tijdens een echte brand. We leren van iedere brand en kunnen met deze informatie het model steeds verder bijstellen of zelfs uitbreiden met wensen uit het veld. Er wordt samengewerkt met verschillende Veiligheidsregio’s via de Landelijke Stuurgroep Natuurbranden, maar ook met natuurbeheerders, defensie, en het Natuurbrand Onderzoekteam Brandweer.

Ons ‘heidemodel’ zal in de loop van deze zomer afgerond worden en kan dan operationeel worden gebruikt. Het kan ook gebruikt worden als oefentool, voor het maken van scenario’s, maar ook om een indicatie te krijgen over de te verwachten uitbreidingssnelheid per dag. Zo krijgt ‘code rood’ een extra dimensie.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.