1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Coronatest voor iedereen met klachten

Iedereen met milde klachten die misschien wijzen op het coronavirus (zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of geur- en smaakverlies) kan via telefoonnummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Ben je besmet met corona, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

 

Wil je geen testafspraak maken, maar heb je andere vragen over het coronavirus bel dan 0800-1351. 

 

Telefonische afspraak maken
Om een testafspraak te maken, kunt je bellen naar 0800-1202. Kies dan een GGD-testlocatie in de buurt. GGD Gelderland-Midden heeft twee testlocaties: in Arnhem en in Ede. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s. 

Voor het maken van een afspraak stelt een medewerker een aantal vragen.

Bij het inplannen van de afspraak vragen wij uw BSN-nummer voor identificatie. Je  krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. We proberen de test zo snel mogelijk af te nemen end at is meestal al de volgende dag. 

 

GGDsamengezond.nl

Op de website ggdsamengezond.nl vindt u praktische en actuele informatie over corona en de test. 


De test

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje in de keel en neus. Dat duurt kort. De test is bedoeld om te zien of je het virus op dit moment bij je draagt. Met deze test kunnen wij niet zien of je het virus hebt gehad. Wij kunnen ook niet zien of je antistoffen hebt.

 

infographic_stroomschema_testen_rgb_a4_2339

Is testen zinvol als je niet ziek bent?
Testen heeft alleen zin als je koorts of luchtwegklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en kortademigheid. Als je geen klachten hebt, is een test niet zinvol. Want als de test dan negatief is, zegt het niet of je de ziekte hebt gehad en het geeft geen garantie voor de toekomst. Een dag later kun je de ziekte alsnog oplopen of positief testen. 

 

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag bellen wij u binnen 48 uur over de uitslag. Als u het coronavirus heeft starten wij het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wij vragen ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, om twee weken thuis te blijven. Wij zullen in deze periode enkele keren contact opnemen. Ook moeten zij contact met ons houden over eventuele gezondheidsklachten.

 

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

 covid_test_02_dg_1021

Foto: De Gelderlander


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.