1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Een teek? Pak ‘m beet!

teek op blad Van 11 tot en met 17 april is het weer landelijke Week van de Teek. Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

 

GGD Gelderland-Midden adviseert, nadat u in het groen bent geweest, altijd uzelf en uw kind te controleren op teken. Vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten van GGD Gelderland-Midden. Telefoon 0800 8446 000, keuze 'GGD', keuze 'Overig' en dan vragen naar Meldpunt Infectieziekten.

 

U kunt ook kijken op onze pagina over teken en ziekte van Lyme waar u o.a. twee filmpjes kunt bekijken, op onze pagina over reizen en teken of op de website www.weekvandeteek.nl.

 

Bron foto: RIVM


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.