1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

GGD geeft Sense-spreekuur op school

De GGD Gelderland-Midden gaat Sense-spreekuren houden op de school Rijn IJssel Pasvorm in Arnhem. Dit is een unieke aanpak om deze jongeren te bereiken. De ervaring leert dat zij de Sense-poli bij de GGD, het seksualiteitsspreekuur, niet zelf bezoeken. Onder het motto How to make Sense, gaat de GGD Gelderland- Midden nu naar de jongeren toe. Volgende week kunnen de scholieren kennismaken met verpleegkundigen en uitleg krijgen over de mogelijkheden. Een week later begint het daadwerkelijke spreekuur.

 

Rijn IJssel Pasvorm en de GGD van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden hebben samen een speciaal programma ontwikkeld dat gericht is op leerlingen van MBO-niveau 1 en 2. De leerlingen van de Pasvorm zijn ook zelf betrokken geweest bij de opzet van het programma. Er is een lessenserie over gezondheid, relaties en seksualiteit gemaakt en de jongeren krijgen een vragenlijst, waaruit moet blijken wat hun gezondheidsvragen, problemen en zorgbehoeften zijn. Op basis van deze vragenlijst worden jongeren uitgenodigd voor het Sense-spreekuur op school. Wekelijks zullen twee verpleegkundigen twee dagen in de week spreekuur houden. Hier kan een jongere met allerlei vragen en problemen terecht. Er kan zelfs ter plaatse een SOA-test gedaan worden.

 

Uit onderzoek blijkt dat het percentage SOA, tienerzwangerschappen, seksueel geweld en andere gezondheidsproblemen onder laagopgeleide jongeren erg hoog is. Daarnaast krijgt de GGD Gelderland-Midden ook steeds meer vragen van de scholen zelf hoe hiermee om te gaan. De Jeugdgezondheidszorg en de Sense-poli van de GGD Gelderland-Midden hebben daarom gekozen voor een andere aanpak, zodat er meer aandacht is voor deze groep. De Pasvorm vindt ook dat zorg voor deze leerlingen hard nodig is. Zo is deze unieke samenwerking tot stand gekomen.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.