1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

10 jaar AED-Netwerk Barneveld

Op 15 maart 2018 kwamen ruim 250 burgerhulpverleners van het AED-Netwerk Barneveld samen om het 10-jarig jubileum te vieren. Om het belang van burgerhulpverlening nog meer onder de aandacht te brengen werd een symposium georganiseerd. Nieuwe ontwikkelingen bij HartslagNU, kinderreanimatie, juridische consequenties van de niet-reanimerenverklaring én hartklachten bij vrouwen stonden op de agenda.

 

burgerhulpverlening_226“Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Direct handelen van omstanders is van het allergrootste belang. Gemeente Barneveld startte daarom in 2008 het burgerhulpverlenersnetwerk. Stroe, Voorthuizen en Barneveld mochten daarin de spits afbijten”, blikt coördinator Niels Scheffers terug. “Al gauw bleek dit netwerk een grote meerwaarde voor de hulpverlening en is besloten het netwerk uit te breiden naar andere kernen in de gemeente Barneveld”.

Niels is destijds vanuit zijn rol bij de vrijwillige brandweer en ambulancechauffeur door gemeente Barneveld benaderd om de coördinatie op zich te nemen. Inmiddels verzorgt hij samen met Joyce van Koesveld (Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden) de volledige organisatie van het AED-netwerk en bijscholing van de burgerhulpverleners.

 

In 10 jaar AED-netwerk
“De doelstelling in 2012 was om een dekkend netwerk te hebben; in alle woonkernen zijn een aantal burgerhulpverleners aangemeld. We hebben destijds de doelstelling ruimschoots gehaald (550 burgerhulpverleners meldde zich aan ten aanzien van de minimale 400). In 2018 is dat aantal zelfs gegroeid tot ruim 600 burgerhulpverleners. Wel proberen we altijd het netwerk te verfijnen om nog sneller hulp te kunnen bieden. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe burgerhulpverleners”.

 

Nieuwe leden
Voor geïnteresseerden in het AED-netwerk heeft Niels nog een oproep: “Wil je burgerhulpverlener worden, beschik je over een geldig reanimatie-certificaat beschikt of ben je bereid om dit certificaat te halen? Dan nodigen wij je van harte uit om je aan te melden. Met name in de bebouwde kom van Barneveld, Voorthuizen, Stroe, De Glind en Kootwijk en in het buitengebied van Kootwijkerbroek zijn wij nog steeds op zoek naar nieuwe burgerhulpverleners. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via aednetwerkbarneveld@vggm.nl”.

 

banner_425


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.