1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

De Week van Lezen en Schrijven

Bij de kaasboer in Ede sprak het winkelmeisje Janine Bezem aan. “U werkt toch bij de jeugdgezondheidszorg?” Na een bevestiging zei de dame: “Het is voor het eerst dat ik een brief heb ontvangen die duidelijk en helder is geschreven. Eerder kreeg ik brieven die onduidelijk waren en die ik niet geheel ging lezen.”

“En dat is wat we willen”, zegt Janine Bezem in een gesprek over Duidelijke Taal. Ze is projectleider Duidelijke Taal bij VGGM en tekent maandag 7 september de door de overheid gelanceerde Direct Duidelijk Deal. Dit doen we in de Week van lezen en schrijven. Een week waarin extra aandacht is voor mensen met een taalachterstand.
VGGM/GGD Gelderland-Midden is lid van het bondgenootschap Laaggeletterdheid. Samen met onder meer bibliotheken, welzijnsorganisaties en belangrijk, tien van onze gemeenten, beloven wij werk te maken van laaggeletterdheid.

“We willen laten zien dat wij het belangrijk vinden om eenvoudige teksten schrijven”, vertelt Janine, ”We werken in de publieke gezondheid. Het is belangrijk dat we de meest kwetsbare mensen die in Nederland wonen bereiken. Daarom is het belangrijk dat we ons beseffen dat we nu vaak te moeilijke teksten schrijven.”
Maar dat is het niet alleen, vindt Janine: “In een gesprek gebruiken we ook moeilijke woorden en lange zinnen. Hierdoor heeft niet iedereen dezelfde start -en toekomstskansen . Met eenvoudige taal kunnen we de kloof tussen de verschillende kansen van mensen overbruggen.”

Wat is een eenvoudige tekst?
Een tekst is voor bijna alle inwoners eenvoudig te begrijpen als de tekst is geschreven op het zogeheten B1-niveau. Je gebruikt dan alleen woorden die vaak gebruikt worden. Je houdt je zinnen persoonlijk, actief en zo makkelijk mogelijk.
Ook voor hoger opgeleide ouders is het prettig om eenvoudige teksten te lezen. Dat blijkt uit onderzoek. Janine: “Zo staan we beter naast de inwoners en helpen wij hen op het gebied van opvoeding en leefstijl. Maar ook op het gebied van gedrag, zoals nu bij corona waarbij dat heel erg belangrijk is. Het past heel erg bij zelfregie van ouders. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor veranderingen in het gedrag en leefstijl.”


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.