1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Dwangsommen voor ondernemers en controles op samenscholing

 

Vier horecagelegenheden en een evenementenorganisatie hebben op hun adres een Last Onder Dwangsom (LOD) gekregen die hoge boetes aankondigt. Zij moeten dwangsommen van minimaal zevenduizend euro neertellen, zodra zij de noodverordening nogmaals overtreden. Ze krijgen de sanctie nadat zij het nuttigen van consumpties ter plaatse door de vingers zagen, buiten terrassen klaar lieten staan of een evenement organiseerden terwijl dat niet is toegestaan. 

Marcouch: ‘Het is ons menens, zeker nu dit weekend voor de deur staat en de coronacijfers helaas weer stijgen. Ik zie het gesjoemel met de coronamaatregelen als een dikke middelvinger naar onze winkeliers, horecaondernemers en andere organisatoren die wél hun best doen om van corona af te komen. En vooral ook naar onze zorgmedewerkers die de mensen proberen te redden die in gevaar zijn gekomen door het gebrek aan afstand, soms in levensgevaar. Dus wij hebben duur leergeld voor ondernemers die doelbewust coronamaatregelen blijven overtreden'. De handhavers letten dit weekend speciaal ook op samenscholingen, buiten mogen volwassenen geen groepjes vormen, alleen duo's. 

Dwangsom

Omdat een last onder dwangsom een zware sanctie is, kunnen ontvangers hun zienswijze geven over wat gebeurd is. De voorzitter van de veiligheidsregio legt die naast het rapport van de gemeentelijke toezichthouders en neemt het besluit. Bij een volgende overtreding dient de ondernemer de dwangsom meteen te betalen.


De vijftien VGGM-gemeenten informeren met de landelijke campagnes speciaal ook hun jongeren, laaggeletterden of anderstaligen met filmpjes en flyers die de maatregelen tegen corona uitleggen in beelden en zo nodig in zeven talen. De handhaving is geïntensiveerd met inzet van de gemeentelijke handhavers, de marechaussee en de politie. Daarnaast zijn op de markten, pleinen en andere publieke ruimten beveiligers actief als gastheer of gastvrouw.


 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.