1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Einde hitte inzicht

Het is vanaf vandaag tropisch warm met uitzonderlijk hoge temperaturen. Ook de nachten blijven warm. Door een hoge luchtvochtigheid kan het benauwd aanvoelen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het nog zomers warm zijn. Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd voor heel Nederland.

 

Veel mensen genieten van warm weer. Mensen met een kwetsbare gezondheid en ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen echter klachten krijgen.

Vooral voor ouderen, baby’s en hele jonge kinderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Let goed op symptomen die hierop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

 

Hier vind u meer informatie over hitte en gezondheid en wat u kunt doen als u last heeft van de hitte. Voor scholen en kinderdagverblijven en bij evenementen zijn er specifieke tips over hoe met de hitte om te gaan. 

 

Vooral belangrijk: drink voldoende, smeer de huid in met zonnebrandcrème, zoek schaduw op, vermijd inspanning, houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning en let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben!

 

Zomersmog

Door de tropische weersomstandigheden is er vanaf woensdag ook kans op zomersmog. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit "slecht". Mensen die gevoelig zijn voor smog wordt geadviseerd om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Hier vindt u meer informatie over luchtverontreiniging en gezondheid. 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.