1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Gele koorts na reis naar Suriname

Een jonge vrouw werd begin maart 2017 opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen met sinds 4 dagen hoofdpijn, hoge koorts (40°C) en leverinsufficiëntie. Zij was diezelfde dag teruggekomen uit Suriname, waar zij gedurende 2 weken op familiebezoek was.

 

Zij verbleef in Paramaribo en maakte dagtrips in de directe omgeving daarvan. Daarnaast maakte zij twee trips naar het binnenland, namelijk wandelingen in Brownsberg en een autotocht langs het Brokopondoproject.

 

In de differentiële diagnose werd gele koorts opgenomen gezien de reisanamnese en het klinisch beeld van hoge koorts, leukopenie, trombopenie en leverfunctiestoornissen. De patiënte was niet gevaccineerd tegen gele koorts.

Moleculaire diagnostiek uitgevoerd in het Erasmus MC, WHO-referentielaboratorium voor flavivirussen, toonde aanwezigheid van gelekoortsvirus-RNA aan met PCR en sequencing. Gelekoortsvirus is een flavivirus dat endemisch voorkomt in het dierreservoir in Suriname, maar er zijn in de afgelopen 45 jaar geen patiënten gemeld. Wel is er een gele koorts-uitbraak gaande in Brazilië.

Gele koorts wordt overgedragen door (sub)tropische muggen. Er is nooit directe overdracht van het gelekoortsvirus van mens-op-mens aangetoond. Conform de richtlijnen van het Landelijk Centrum Reizigersadvisering wordt voor alle reizigers naar Suriname gele koorts-vaccinatie geadviseerd.

 

Bronnen: UMCG, GGD Haaglanden, Erasmus MC, RIVM, EurosurveillanceRRA-ECDC


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.