1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Hitteplan niet meer actief

De afgelopen weken hadden we in het hele land te maken met hitte, maar de komende dagen daalt de temperatuur. Vanaf zaterdagochtend 15 augustus schaalt het RIVM daarom het Nationaal Hitteplan af. Ook geldt vanaf dan de SMOG waarschuwing niet meer. Daarbij zal het KNMI gelijk met afschaling van het hitteplan code geel intrekken. Wel blijft het de komende dagen zomers warm en dalen de nachttemperaturen slechts langzaam.

 

Veel mensen genieten van warm weer. Mensen met een kwetsbare gezondheid en ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze hoge temperaturen echter klachten krijgen.

Vooral voor ouderen, baby’s en hele jonge kinderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Let goed op symptomen die hierop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

 

Vooral belangrijk

Drink voldoende, smeer de huid in met zonnebrandcrème, zoek schaduw op, vermijd inspanning, houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning en let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben!

 

HIER vind u meer informatie over hitte en gezondheid en wat u kunt doen als u last heeft van de hitte. Voor scholen en kinderdagverblijven en bij evenementen zijn er specifieke tips over hoe met de hitte om te gaan. 

 

Hitte en Covid-19

Op de site van het RIVM is een “Vraag en antwoord” pagina specifiek voor hitte en Covid-19 geplaatst LINK: QenA Hitte en Covid-19

 

Smog

Door de tropische weersomstandigheden is er ook zomersmog. Maar door de afnemende warmte, trekt het RIVM de SMOG waarschuwing op zaterdag 15 augustus in. Ben je gevoelig voor smog? Dan adviseren we om tot die tijd binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Hier vind u meer informatie over luchtverontreiniging en gezondheid.

 

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.