1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Mazelenuitbraak in Europa

Er zijn op dit moment mazelenuitbraken in verschillende Europese landen. Het gaat dan voornamelijk om: Roemenië, Italië, Duitsland en België. Maar er zijn ook gevallen gemeld uit Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Zweden. De meeste patiënten zijn kinderen.

Mazelen is zeer besmettelijk. Patiënten krijgen hoge koorts en rode huiduitslag. Er kunnen ook ernstige complicaties optreden zoals long- en hersenontsteking.

Personen geboren vóór 1965 hebben de ziekte gehad of zijn immuun. Iedereen geboren vanaf 1978 is in Nederland in aanmerking gekomen voor vaccinatie tegen mazelen. Personen geboren na 1965 die de mazelen niet hebben gehad en niet gevaccineerd zijn, kunnen echter risico lopen op de ziekte.

Kleine kinderen worden in Nederland op de leeftijd van 14 maanden gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). Dit geeft langdurige bescherming. De prik wordt herhaald op 9-jarige leeftijd. De vaccinatiegraad is in het grootste gedeelte van Nederland hoog waardoor de kans op een uitbraak in ons land heel klein is.

De eerste BMR-vaccinatie kan bij uitzondering vroeger gegeven worden (vanaf de leeftijd van 6 maanden), als het kind bijvoorbeeld naar een land reist waar mazelen veel voorkomt.

Voor reizen naar landen waar mazelen heerst, is het aan te bevelen om de mazelen-bescherming (mazelen gehad of gevaccineerd) te controleren. Bij onvoldoende bescherming én afhankelijk van het risico, kunnen u en/of uw kinderen dan gevaccineerd worden.
 

Bij vragen kunt u contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten van de GGD: 088 355 5493. Voor vaccinaties kunt u ook direct contact opnemen met de afdeling reizigersadvisering van de GGD: 088 355 5100.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.