1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Medische indicatie, uitnodiging komt

Mensen tussen de 18 en 60 jaar (geboren tussen 1961-2003) met een medische indicatie ontvangen vanaf 6 mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. In totaal worden 1,4 miljoen mensen uitgenodigd in de komende anderhalve week. Het uitnodigen van de groep gaat gefaseerd om de afsprakenwebsite- en telefoonlijn van de GGD niet te laten vastlopen.

 

Verdeeld over acht werkdagen krijgen 175.000 mensen per dag een brief thuisgestuurd waarmee ze online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken. Alle mensen uit de groep krijgen bij het vaccineren voorrang op hun leeftijdsgenoten vanwege hun medische indicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld vanwege longaandoeningen, nierproblemen of diabetes. Zij komen ook jaarlijks in aanmerking voor een griepprik. De mensen uit de voorrangsgroep zijn de afgelopen weken door hun eigen huisarts aangemeld voor de vaccinatie.

Uitnodiging even afwachten

Zodra u een uitnodiging heeft ontvangen kunt u bellen met de landelijke afsprakenlijn van de GGD of online een afspraak maken, hoe u dit kunt doen staat in de brief. Alvast even bellen met de GGD heeft geen zin. De GGD Gelderland-Midden heeft geen inzicht in de volgorde van de uitnodigingen en kan u ook niet eerder op de vaccinatielijst plaatsen.

Volgorde willekeurig

Het uitnodigen start dus vanaf donderdag en verloopt niet per leeftijdsgroep en ook niet per provincie, maar per huisartsenpraktijk. Iedereen met dezelfde huisarts krijgt de brief dus op dezelfde dag. Welke praktijken als eerste aan de beurt komen is willekeurig bepaald, aldus het RIVM.

De eerste prikken worden waarschijnlijk begin volgende week al gezet. Iedereen krijgt bij een priklocatie van de GGD een vaccinatie met een Pfizer/BioNTech-vaccin of Moderna-vaccin.  

Alle mensen uit de groep moeten volgens het RIVM begin juni de eerste prik hebben gehad. Het gaat hier trouwens niet om mensen met een hoog medisch risico, zoals mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down. Zij zijn eerder al uitgenodigd door de huisarts voor een vaccinatie.

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.