1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Pneumokokkenvaccin voor ouderen

Dit najaar krijgen senioren voor het eerst een uitnodiging voor een pneumokokkenvaccinatie. Dit is een vaccin tegen longontsteking, veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie. In het najaar nodigen huisartsen iedereen in de leeftijd van 73 tot 79 jaar uit voor deze vaccinatie. In de komende jaren gaan zij ook mensen van 60 tot 73 jaar uitnodigen voor deze vaccinatie. Een vaccinatie met het vaccin beschermt 5 jaar lang tegen longontsteking door de pneumokokken-bacterie.

 

Iedereen heeft wel eens pneumokokkenbacteriën bij zich. Dit zijn ziekmakers die in uw neus-keelholte zitten. Je kunt ze krijgen en ook weer doorgeven, door hoesten, niezen, zoenen, handen schudden of via besmette voorwerpen, zoals deurklinken en toetsenborden. Meestal merk je er weinig van, soms veroorzaken ze longontsteking of andere infecties zoals hersenvliesontsteking. Longontsteking door de pneumokokkenbacterie komt vooral bij 60-plussers voor. Een opname in het ziekenhuis is dan vaak nodig.

 

Hoe kan ik pneumokokkenziekte voorkomen?

Een vaccinatie voorkomt dat je ziek wordt van de pneumokokkenbacterie. De vaccinatie beschermt niet volledig. Je kunt nog steeds longontsteking krijgen, maar de kans hierop is wel veel kleiner. Er bestaan veel verschillende typen van de pneumokok. Het vaccin werkt tegen de 23 meest voorkomende typen. Je kunt een besmetting met pneumokokken voorkomen door goede hygiëne. Denk aan hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig je handen wassen. Dit helpt niet alleen tegen pneumokokken, maar ook tegen andere bacteriën en virussen.

 

Waarom krijgen 70-plussers voorrang bij de pneumokokkenvaccinatie?

In 2018 adviseerde de Gezondheidsraad mensen van 60 tot 80 eens in de vijf jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Door de coronapandemie wijzigde dit advies in: begin met de meest kwetsbare mensen, iedereen van 75 tot 79 jaar. Omdat er voldoende vaccin is, krijgen ook degenen van 73 en 74 jaar een uitnodiging.

 

Ik val niet onder de doelgroep 73 – 79 jaar, kan ik de vaccinatie toch krijgen?

Als je géén uitnodiging van de huisarts krijgt, omdat je te oud of te jong bent, kunt je de vaccinatie tegen betaling bij GGD Gelderland-Midden krijgen. Het vaccin kost €70,50 inclusief toediening.

 

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.