1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Te veel lood in kraanwater

Het is al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is voor jonge kinderen dan voorheen gedacht. Al bij lage gehaltes zijn er schadelijke effecten op de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel, terug te zien in een lager IQ.

De GGD’en hebben het RIVM daarom gevraagd of vanwege die nieuwe inzichten de bestaande adviezen aangepast moeten worden. Het rapport daarover verscheen op 6 november 2019 samen met een advies van de Gezondheidsraad over hetzelfde onderwerp.

 

De belangrijkste conclusie is dat de bestaande adviezen grotendeels hetzelfde kunnen blijven. Er zijn wel risicogroepen bijgekomen. De leeftijd van de kinderen is uitgebreid van 6 tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel kraanwater drinken lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

Het belangrijkste advies blijft om loden leidingen te vervangen. Zwangere vrouwen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar in woningen met loden leidingen krijgen het advies flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kraanwater gebruiken waarbij het water wel na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) moet worden doorgespoeld.

Goed doorspoelen is ook het advies de eerste 3 maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis. Voor een nieuwe kraan is het advies om die bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden te laten doorlopen.

 

Kijk voor meer informatie op de website GGD Leefomgeving. Hier vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp op basis van de vragen- en antwoordenlijst die de GGD’en gezamenlijk hebben gemaakt.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.