1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Testpaviljoen Arnhem-Nijmegen weer open

Vanaf maandag 8 maart is het testpaviljoen Arnhem-Nijmegen weer open. Het aantal mensen dat zich laat testen op corona neemt, net als in de rest van het land, ook in de regio’s Gelderland-Midden en -Zuid snel toe. In het testpaviljoen wordt de reguliere PCR-test afgenomen.

 

Paviljoen weer in gebruik

Het paviljoen, waar werd gewerkt met antigeentesten, opende de tweede helft van december 2020. Vanwege de dalende vraag naar antigeentesten en coronatesten in het algemeen is het paviljoen in januari tijdelijk gesloten. De overige testlocaties in de regio hadden toen ruim voldoende capaciteit. Op dit moment neemt de vraag naar coronatesten weer toe. Om aan deze stijgende vraag te voldoen en mensen snel in te kunnen plannen, gaat het testpaviljoen weer open. Er wordt gestart met 4 testunits. Als het nodig is, wordt dit aantal verhoogd.

 

Meer vraag naar coronatesten

Landelijk stijgt het aantal coronatesten en de verwachting is dat dit met het verder openstellen van de maatschappij zal toenemen. Zo ziet de GGD momenteel een stijging van het testen bij kinderen. De basisscholen zijn weer open en kinderen met klachten wordt geadviseerd om zich te laten testen. Nu ook de leerlingen van het voorgezet onderwijs en MBO weer deels naar school kunnen, is de verwachting dat de vraag verder toeneemt.

 

Verschillende doelgroepen

In het testpaviljoen worden verschillende doelgroepen getest. Zorg- en onderwijspersoneel kan hier terecht voor een prioriteitstest. Dit is een reguliere PCR-test waarbij iemand snel de uitslag krijgt. In de ochtend getest is, dezelfde dag, in de avond de uitslag. Daarnaast kunnen kinderen in het testpaviljoen terecht. En mensen die geen klachten hebben, maar wel in nauw contact geweest zijn met een coronapatiënt.

 

Mogelijk andere testsoorten in toekomst

Voorlopig wordt in het testpaviljoen alleen de PCR-test afgenomen. De uitslag daarvan is binnen 48 uur bekend, meestal is dat eerder. In het paviljoen zijn op verzoek van het ministerie van VWS voorbereidingen getroffen voor het afnemen van de LAMP-test. Dit is een snelle PCR-test waarbij de uitslag binnen 3 uur wordt uitgelezen door een LAMP-robot op locatie. De invoering hiervan loopt landelijk vertraging op en de LAMP-robot kan nog niet in gebruik worden genomen.

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.