1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vaccinatie tegen meningokokken

 

Vanaf 1 oktober 2018 krijgen in Gelderland-Midden ruim 7000 jongeren, die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een oproep voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. 
 

Sinds kort is dit vaccin namelijk voor deze groep opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die buiten het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd willen worden met de meningokokken ACWY vaccinatie kunnen hiervoor een afspraak maken door te bellen naar: 088-3555100.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Sinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. Daarom start het RIVM met een vaccinatie voor peuters en jongeren die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.


Het vaccin tegen meningokokken ACWY is sinds 1 mei 2018 ook in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden.

Zij krijgen dus automatisch de oproep voor vaccinatie.

 

Wie krijgen allemaal een oproep voor vaccinatie?

Vanaf 1 oktober 2018 krijgen in Gelderland-Midden ruim 7000 jongeren, die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een oproep voor een meningokokken ACWY-vaccinatie.

Volgend jaar (2019) worden ook nog jongeren opgeroepen voor deze vaccinatie.
Het gaat dan om jongeren tussen 14 en 18 jaar die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Ook worden dan de kinderen/jongeren die in 2019 14 jaar worden (geboortejaar 2005) uitgenodigd. Voor al deze jongeren zijn vaccins gereserveerd. Voor hen is het dan ook niet nodig om nu een vaccinatie te halen.

 

Campagne 'deelditnietmetjevrienden.nl'

 

meningokokken-foto_100
De vaccinatiecampagne richt zich op alle jongeren die geboren zijn na tussen 2001 en 2004. Klik hier voor meer informatie.

  

 

 

deel_dit_niet_met_je_vrienden.nl_144Vaccinatie Meningokokken

Ben jij tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 geboren? Dan ontvang je een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken. Wil je zien wanneer we in jouw gemeente zijn, bekijk dan de oproepschema's.

 

Hoe kan ik me laten vaccineren als ik buiten het Rijksvaccinatieprogramma val?

Het RIVM heeft via het rijksvaccinatieprogramma voldoende vaccins voor de groepen die in 2018 en 2019 worden opgeroepen. Op dit moment heeft GGD Gelderland-Midden ook vaccin beschikbaar voor mensen die buiten het Rijksvaccinatieprogramma om gevaccineerd willen worden. De kosten voor het vaccin en consult zijn dan voor eigen rekening. Als u buiten het Rijksvaccinatieprogramma om gevaccineerd wil worden, dan kunt u een afspraak maken door te bellen naar: 088-3555100.

  

Vragen

Heb je na het lezen van alle informatie toch nog een vraag over de meningokokkenprik? Neem dan contact op met de GGD.
Tot eind november 2018 zijn er ook iedere week 2 momenten waarop je kan chatten met een jeugdarts of verpleegkundige van JouwGGD.nl.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.