1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vanaf 1 juli meer ruimte mét regels

Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels in het kader van de Coronacrisis. Een nieuwe stap vooruit met regels die er voor zorgen dat we elkaar de ruimte geven en samen corona onder controle kunnen houden. Vrijwel alle bedrijven, waaronder sportscholen zijn per 1 juli weer open. Uitzonderingen zijn dansvoorzieningen in discotheken. 1,5 meter afstand blijft de norm.

 

Er zijn enkele uitzonderingen op de 1,5 meter. Bijvoorbeeld bij personen die tot een gezamenlijk huishouden behoren, en - nieuw - bij het vervoer van personen, bij het beoefenen (voor zover noodzakelijk voor het beoefenen) van sport, theater en dans (als vorm van sport of culturele uiting) of op een horecaterras, als daar een 'kuchscherm' tussen tafels is geplaatst.

In de nieuwe noodverordening wordt onderscheid gemaakt in regels voor binnen en buiten.

De nieuwe noodverordening lees je hier

 

Regels voor binnen

Per ruimte mogen 100 personen (exclusief personeel) aanwezig zijn met een vaste zitplaats. Als vooraf wordt gereserveerd, bij binnenkomst een gezondheidscheck wordt gedaan en iedereen een vaste zitplaats heeft, geldt geen maximaal aantal bezoekers.

In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties waar sprake is van een doorstroom van bezoekers geldt geen maximumaantal personen.

 

Regels voor buiten

Bij een maximum van 250 personen geldt alleen de 1,5 meter afstand. Behalve in de horeca, daar wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.

Als voor de aanwezigen vaste zitplaatsen zijn, vooraf wordt gereserveerd en een gezondheidscheck wordt gedaan en de afstand in acht wordt genomen, geldt geen maximum aantal bezoekers.

In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties waar een doorstroom van de bezoekers is, is 1,5 meter afstand de regel en geldt geen maximumaantal personen.

 

Mondkapje in het ov 

Het openbaar vervoer is weer onbeperkt beschikbaar, een mondkapje is verplicht. En zitten mensen uit een ander huishouden bij u in de auto? Dan is het advies dat iedereen een mondkapje draagt.

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand gelden voor kinderen en jongeren. Zo hoeven kinderen t/m 12 jaar geen 1,5 meter afstand te houden van anderen en jongeren tot 18 jaar bij elkaar evenmin. Wel moeten zij 1,5 meter afstand houden tot volwassenen. 

 

Versoepelingen maken basisregels nog belangrijker

Bij al deze versoepelingen blijven de basisregels onverminderd van kracht, zoals:

  • 1,5 meter afstand houden,
  • handen wassen, 
  • drukte vermijden,
  • thuis blijven bij klachten,
  • zoveel mogelijk thuiswerken. 

Voorzitter van de Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, hierover: "Het aantal besmettingen loopt terug, stapje voor stapje komt er meer ruimte. Het is belangrijk dat iedereen de basisregels blijft naleven. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het virus zich verspreidt en mensen ziek worden."

De nieuwe noodverordening gaat in op 1 juli 2020 om 0.00 uur. Deze vervangt de eerdere noodverordeningen en is gepubliceerd op de website van de VGGM. Voor meer informatie over corona en maatregelen, zie www.rijksoverheid.nl en www.rivm.nl.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.