1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Verschillen in luchtverontreiniging leiden tot verschillen in gezondheid

De Provincie Gelderland heeft kaarten gemaakt waarop de luchtkwaliteit in Gelderland tot op buurtniveau te zien is. De GGD heeft berekend hoeveel gezondheidseffecten de luchtverontreiniging in Gelderland veroorzaakt. Hieruit blijkt dat de gezondheidseffecten voor de gemiddelde Gelderlander vergelijkbaar zijn met het passief roken van 10 sigaretten per dag.

 

Op de kaarten is aangeven wat de kwaliteit van de lucht is in een buurt. Ze geven inzicht in de luchtkwaliteit in alle woongebieden en bijvoorbeeld niet alleen langs een weg.

 

De GGD heeft berekend dat door luchtverontreiniging Gelderlanders ruim een jaar eerder overlijden. Daarnaast krijgen Gelderlanders onder meer astmaklachten, bronchitis en longkanker door de luchtverontreiniging. Er blijken grote verschillen in luchtverontreiniging in Gelderland. Dit leidt tot verschillen in gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om gebieden waar veel luchtverontreiniging afkomstig is van verkeer(regio Arnhem-Nijmegen). Gelderland kent ook een aantal gebieden met veel fijnstof van de veehouderij, waaronder de Gelderse Vallei.

 

Het volledige rapport: Naar een gezonde lucht in Gelderland

Bekijk hier de luchtkwaliteitskaarten

Nog vragen over het onderzoek? Lees hier de meest voorkomende vragen en antwoorden

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.