1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vitaal reizen zonder zorgen

Steeds meer senioren gaan op reis. Vakanties naar de zon, zee, tropen of culturele wereldwonderen zijn erg in trek. Vaak voelt men zich jong, maar velen beseffen zich niet dat ze meer risico lopen en de medische voorzieningen ter plaatse niet te vergelijken zijn met de westerse standaarden. GGDReisvaccinaties geeft daarom reislustige senioren het advies om met een aantal zaken rekening te houden.

 

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Ons afweersysteem gaat geleidelijk achteruit en het risico op uitdroging bij met name 60-plussers op reis neemt toe doordat de vochthuishouding minder goed functioneert. En zo kan een ‘onschuldig’ kwaaltje als reizigersdiarree plots grote gevolgen hebben als het de werking van gebruikte medicijnen beïnvloedt.

Wij adviseren dan ook om uitdroging te voorkomen; drink voldoende water uit flessen en neem ORS (suiker/zoutoplossing) mee in de reisapotheek. Bij ernstige diarree, die langer duurt dan één dag en koorts, braken of bloed dient u een arts te bezoeken.

 

Water
Niet al het water is veilig. U doet er goed aan om vooraf te kijken of het water op uw bestemming drinkbaar is. En als water in een waterleiding stil heeft gestaan kan de Legionellabacterie hierin groeien. Door de nevel onder de douche bijvoorbeeld, kunt u deze bacterie inademen en daar erg ziek van worden. Spoel op vakantie daarom eerst de douchekop door in uw vakantieverblijf. 2 minuten koud en vervolgens 2 minuten warm. Ventileer de ruimte goed tijdens het doorspoelen.

 

Medicijnen en vaccinaties

Veel senioren gebruiken medicijnen. Sommige medicijnen worden liever niet gegeven samen met bijvoorbeeld de gele koortsvaccinatie. Daarom is een advies vragen bij de GGD of een travelclinic vóór het boeken van een reis aan te raden.

 

Malaria

Reizigers van 60 jaar en ouder hebben meer risico op het oplopen van ernstige malaria of complicaties van malaria. Het treffen van goede anti-muggen maatregelen en het op de juiste wijze innemen van de tabletten tegen malaria is dan ook extra belangrijk. Malariatabletten moeten altijd volgens voorschrift ingenomen worden.

 

Meer advies

GGD adviseert om bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD te maken. Soms zijn vaccinaties, stempels of maatregelen verplicht, sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk. Dit hangt van de bestemming en de medische achtergrond van de reiziger zelf af. Ga niet zelf op zoek op het internet, maar raadpleeg www.vitaalopreis.nl of de app “GGD Reist MEE”. Want gezond van huis, is gezond weer thuis.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.