1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Wereld hepatitisdag

 

Op 28 juli is het Wereld Hepatitis dag. Overal in de wereld zal op deze dag aandacht gevraagd worden voor hepatitis. De dag 28 juli is gekozen omdat het de geboortedag is van dr Baruch Blumberg, de man die hepatitis B 'ontdekt'  heeft.

 

Hepatitis B is een ernstige vorm van leverontsteking. Deze ontsteking kan klachten geven van algemene aard, zoals moeheid, koorts (grieperig gevoel), slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en braken. Soms gaat hepatitis B gepaard met geelzucht: een gele verkleuring van oogwit en huid, donkere urine en lichte ontlasting. Meestal geeft een hepatitis B infectie geen verschijnselen.

U loopt hepatitis B op via bloed contact (bijvoorbeeld via onsteriele materialen, van moeder op kind bij zwangerschap) en seksueel contact (onveilig vrijen).

 

Hepatitis A is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Wanneer de riolering en watervoorziening in landen onvoldoende is, kan hepatitis A via besmet water en voedsel worden overgedragen.

 

U kunt besmetting met het hepatitis A en B virus voorkomen door middel van vaccinaties. Een serie van drie vaccinaties biedt levenslange bescherming tegen het hepatitis B virus. Een serie van twee vaccinaties geeft langdurige bescherming van minimaal 25 jaar tegen het hepatitis A virus. Een combinatievaccin is ook mogelijk.

 

Voor meer informatie kijk op: www.hepatitis.nl en www.lcr.nl.

 

Wilt u een afspraak maken bij GGD Gelderland-Midden?

Dit kan telefonisch, ma t/m vrij van 09.00-17.00 uur via  088 355 51 00 of online via www.vggm.nl/reizen

    

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.