1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Resultaten bofonderzoek bekend

Naar aanleiding van een bof uitbraak in Pannerden eind maart heeft GGD Gelderland-Midden samen met het RIVM besloten een uitbraakonderzoek te starten. Doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de risicofactoren die samenhangen met het krijgen van bof. De resultaten van dit onderzoek onder bezoekers van een themafeest in een jongerensoos zijn nu bekend.

 

In totaal deden 60 mensen mee met het online onderzoek. 92% van hen was volledig ingeënt tegen bof. Desondanks rapporteerde ruim een vijfde van hen bof te hebben opgelopen. Uit de studie bleek dat mensen die 21 jaar of ouder zijn een grotere kans hebben om bof op te lopen dan de jongeren. Waarschijnlijk neemt de bescherming van de bof vaccinatie af met het toenemen van de leeftijd. Ook mensen die roken hadden meer risico om bof te krijgen.

Daarnaast liet de studie zien dat er na bezoek aan het feest meer milde klachten van de luchtwegen voorkwamen dan normaal is voor dat jaargetijde. Mogelijk komen deze klachten van bof, maar worden deze mensen maar weinig ziek doordat zij ingeënt zijn.

 

Landelijk vindt er meer onderzoek naar bof plaats vanuit het RIVM. Het geheel van de uitkomsten kan ervoor zorgen dat er zo nodig een ander schema van inentingen wordt ingevoerd.

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.